Český statistický úřad: Před příchodem pandemie příjmy domácností rostly

11.03.2021 13:30

Míra takzvané příjmové chudoby činila 9,5 %, materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 5 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které zveřejnil Český statistický úřad. Ukazatele v publikaci vychází z údajů o příjmech za rok 2019, tedy z doby před výskytem nemoci Covid-19.

Český statistický úřad: Před příchodem pandemie příjmy domácností rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Na každou jednotlivou osobu v domácnosti připadal za rok 2019 průměrný čistý příjem 209,8 tisíc korun, tedy o 14 700 korun více než v roce předchozím. Po očištění o inflaci to znamená reálný nárůst příjmů o 4,7 %.

Vzhledem k rostoucím příjmům stoupla také hranice, od níž se odvozuje míra ohrožení příjmovou chudobou. Ta se liší podle jednotlivých typů domácností. Pro jednotlivce například činila 13 640 korun a u rodičů se dvěma menšími dětmi se jednalo o 28 644 korun na domácnost za měsíc. Podíl osob, které se ocitly pod uvedenou příjmovou hranicí, klesl z 10,1 % na 9,5 %. „Tento evropský ukazatel nepopisuje chudobu lidí ve smyslu hmotné nouze, ale odráží rozdělení příjmů v dolní polovině populace v každé jednotlivé zemi. Z dat vyplývá, že v roce 2019 příjmy u deseti procent domácností s nejnižšími příjmy rostly rychleji než u středně příjmových kategorií obyvatel,“ vysvětluje Jiří Pekárek z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Meziročně rovněž ubylo osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech. To jsou ty, které si nemohou dovolit z finančních důvodů určitý počet z předem stanovených položek. Z výsledků šetření vyplynulo, že materiálně deprivované domácnosti si v první řadě nemohly dovolit pořídit nový nábytek za opotřebovaný (30 %), dále si pak zhruba pětina domácností nemohla dovolit neočekávaný výdaj ve výši 12 000 Kč a týdenní dovolenou.

Část otázek se týkala také zadlužení domácností. Hypoteční nebo jiný úvěr na bydlení uvedlo 17 % domácností, jakoukoli jinou půjčku pak připustilo necelých 14 % domácností. „Většina úvěrů se týkala pořízení nebo vylepšení bydlení. Každá druhá domácnost s úvěrem si jej vzala na koupi nemovitosti, necelá pětina si pak půjčila peníze na zařízení bytu, nový nábytek či spotřebiče nebo na rekonstrukci a modernizaci interiéru,“ uvedla Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Mimořádná situace, vzniklá v souvislosti s šířením onemocnění Covid-19, se projeví na příštích výsledcích šetření.

Publikace je k dispozici na webových stránkách ČSÚ ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…