Český statistický úřad: Růst maloobchodních tržeb pokračoval

15.03.2018 12:39

Maloobchodní tržby se v lednu reálně meziročně zvýšily o 8,2 %, přičemž tržby za nepotravinářské zboží rostly dvouciferným tempem. „Dařilo se prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením, internetovým obchodům a také prodejnám specializovaným na výrobky pro domácnost, jako je například nábytek, elektrospotřebiče, železářské potřeby nebo stavebniny,“ komentuje ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Český statistický úřad: Růst maloobchodních tržeb pokračoval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v lednu reálně meziměsíčně o 0,8 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 8,2 %, stejně jako bez očištění.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v lednu reálně o 0,8 %, přičemž za potraviny vzrostly o 2,3 %, za nepotravinářské zboží o 1,5 % a za pohonné hmoty o 0,4 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v lednu 2018 i 2017) zvýšily o 8,2 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,0 %, za pohonné hmoty o 7,8 % a za potraviny o 3,5 %1).

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 8,2 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,0 %, za pohonné hmoty o 7,8 % a za potraviny o 3,7 %1).

Největší vliv na meziroční růst neočištěných maloobchodních tržeb měl prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu (růst o 23,8 %). Nejvyšší růst tržeb vykázaly specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením (o 30,6 %), dále prodejny s výrobky pro domácnost (o 18,3 %), s oděvy a obuví (o 8,5 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 4,0 %). Ve specializovaných prodejnách potravin se prodej zvýšil o 4,1 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 3,7 %. Naopak pokles prodeje zaznamenaly specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 3,1 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,7 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, farmaceutického a zdravotnického zboží a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s oděvy a obuví a s pohonnými hmotami.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 0,1 %. Meziročně se tržby zvýšily o 0,9 % (očištěné i neočištěné o kalendářní vlivy). Tržby za opravy motorových vozidel meziročně vzrostly o 3,7 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 0,2 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Poznámky:
1) Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem nadprůměrných a průměrných prodejních dní.
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za měsíc leden 2018 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2018 budou publikovány v červnu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…