Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě v únoru meziročně rostly

07.04.2020 10:02

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v únoru zvýšily reálně o 3,9 %, bez očištění o 7,4 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně stagnovaly.

Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě v únoru meziročně rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Meziroční růst maloobchodních tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem kalendářních dní v letošním roce.Tržby za prodej potravin vzrostly meziročně o 5,3 %, prodej nepotravinářského zboží se zvýšil o 10,5 %. Nejvíce vzrostly tržby internetových obchodů, vyšší tržby však vykázaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

tabulka

Meziměsíčně tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy v únoru reálně stagnovaly. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,5 %, za potraviny se nezměnily a za pohonné hmoty klesly o 2,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,9 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,0 % a za potraviny o 1,7 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,4 %. V únoru 2020 bylo o jeden kalendářní den více než v únoru 2019, pracovních dní bylo stejně.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 7,4 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 10,5 %, za potraviny o 5,3 % a za pohonné hmoty o 2,0 %.

tabulka

Největší vliv na meziroční růst neočištěných maloobchodních tržeb měl prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (růst tržeb o 5,5 %) a internetový a zásilkový prodej2) (o 19,2 %). Dvojciferným tempem rostly tržby za prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 14,8 %), výrobků pro domácnost (o 14,5 %) a počítačového a komunikačního zařízení (o 14,3 %). Tržby ve specializovaných prodejnách s potravinami se zvýšily o 3,1 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 1,5 % a s oděvy a obuví o 0,2 %.

tabulka

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 102,5 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, oděvů a obuvi, pohonných hmot, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potřeb pro domácnost a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením.

graf

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) vzrostly reálně meziměsíčně o 0,8 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 5,5 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 4,6 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se snížily o 5,3 % a za opravy motorových vozidel o 1,5 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Výsledky za únor 2020 byly sestaveny standardně na základě zpracování měsíčního výkazu SP 1-12 a s využitím administrativních zdrojů dat. Děkujeme všem podnikům, které nám data i v současné nelehké situaci poskytly, a ČSÚ tak mohl zpracovat výsledky v plném rozsahu.

graf

Poznámky:
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc únor 2020 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2020 budou publikovány v březnu 2021.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…