Český statistický úřad: V čtyřech obcích zvolili nová zastupitelstva

12.12.2021 9:50 | Tisková zpráva

V obcích Komňa na Uherskohradišťsku, Lužice na Mostecku, Nová Ves na Liberecku a Rovná na Pelhřimovsku zvolili v sobotu nová zastupitelstva. Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 28 mandátů se v nových volbách ucházelo 99 platných kandidátů.

Český statistický úřad: V čtyřech obcích zvolili nová zastupitelstva
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volební účast dosáhla 62,41 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Rovná v okrese Pelhřimov, kde k volbám dorazilo 93,62 % oprávněných voličů. Mandát získalo celkem 8 žen a 20 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46,7 let. Nejstaršímu je 69 let, nejmladšímu 33 let.

Pro nové volby do zastupitelstev v uvedených čtyřech obcích bylo zaregistrováno celkem 13 kandidátních listin. O 28 zastupitelských postů se ucházelo 36 žen (36,4 % z celkového počtu kandidátů) a 63 mužů. Průměrný věk kandidujících byl 46,6 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 22 let, nejstaršímu uchazeči o zastupitelský mandát bylo v době konání voleb 72 let.

„Zpracování výsledků sobotních voleb pro nás symbolicky uzavírá poměrně náročný, ale úspěšný rok. Uskutečnily se v něm celkem čtvery nové či opakované volby do obecních zastupitelstev a především velmi sledované volby do Poslanecké sněmovny. Museli jsme přitom většinou pracovat v náročnějších epidemických podmínkách, které kladly větší nároky na vybavení i personální zabezpečení,“ hodnotí volební rok 2021 Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 12. prosince v 03:49 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…