Český statistický úřad: V čtyřech obcích zvolili nová zastupitelstva

12.12.2021 9:50 | Tisková zpráva

V obcích Komňa na Uherskohradišťsku, Lužice na Mostecku, Nová Ves na Liberecku a Rovná na Pelhřimovsku zvolili v sobotu nová zastupitelstva. Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 28 mandátů se v nových volbách ucházelo 99 platných kandidátů.

Český statistický úřad: V čtyřech obcích zvolili nová zastupitelstva
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volební účast dosáhla 62,41 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Rovná v okrese Pelhřimov, kde k volbám dorazilo 93,62 % oprávněných voličů. Mandát získalo celkem 8 žen a 20 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46,7 let. Nejstaršímu je 69 let, nejmladšímu 33 let.

Pro nové volby do zastupitelstev v uvedených čtyřech obcích bylo zaregistrováno celkem 13 kandidátních listin. O 28 zastupitelských postů se ucházelo 36 žen (36,4 % z celkového počtu kandidátů) a 63 mužů. Průměrný věk kandidujících byl 46,6 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 22 let, nejstaršímu uchazeči o zastupitelský mandát bylo v době konání voleb 72 let.

„Zpracování výsledků sobotních voleb pro nás symbolicky uzavírá poměrně náročný, ale úspěšný rok. Uskutečnily se v něm celkem čtvery nové či opakované volby do obecních zastupitelstev a především velmi sledované volby do Poslanecké sněmovny. Museli jsme přitom většinou pracovat v náročnějších epidemických podmínkách, které kladly větší nároky na vybavení i personální zabezpečení,“ hodnotí volební rok 2021 Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 12. prosince v 03:49 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…