Český statistický úřad: V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,5 %

03.07.2022 9:18

Míry zaměstnanosti, nezaměstnanosti a ekonomické aktivity - květen 2022.

Český statistický úřad: V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,5 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Míra zaměstnanosti

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v květnu 75,3 %. Oproti květnu 2021 se zvýšil o 1,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 82,5 %, u žen 67,8 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,7 %, u 30–49 let 87,9 %, u 50–64letých 79,8 %.

Míra nezaměstnanosti

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v květnu letošního roku 2,5 %. Meziročně se snížil o 0,7 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,9 %, u žen 3,3 %.

„Nezaměstnanost se již celý jeden rok drží pod třemi procenty. Po stejnou dobu se také meziročně zvyšuje míra zaměstnanosti,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Míra ekonomické aktivity

Podíl ekonomicky aktivních k populaci 15–64letých dosáhl 77,2 %. Oproti květnu 2021 se zvýšil o 0,7 procentního bodu. Míra ekonomické aktivity mužů (84,0 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 13,9 procentního bodu.

Mezinárodní srovnatelnost

Veškeré uvedené údaje jsou sezónně očištěny. Vztahují se k věkové skupině 15–64letých. Pocházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) prováděného vlastní tazatelskou sítí ČSÚ v domácnostech a jsou metodicky odlišné od administrativních dat Úřadu práce ČR o evidovaných uchazečích o zaměstnání (konkrétně ukazatele Podíl nezaměstnaných osob).

VŠPS má mezinárodně srovnatelnou metodiku, která definuje zaměstnané a nezaměstnané v souladu s doporučeními Mezinárodní organizace práce. ČSÚ data z tohoto šetření pravidelně zasílá Eurostatu, který z nich připravuje měsíční přehledy o nezaměstnanosti za členské státy EU, avšak za věkovou skupinu 15–74 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině 15–74 let byla v květnu za Českou republiku také na úrovni 2,5 %.

V souladu s mezinárodní metodikou pro VŠPS se zjišťování provádí pouze v soukromých domácnostech, nejsou pokryta hromadná ubytovací zařízení, ani dočasná přístřeší. Z těchto důvodů se příchod válečných uprchlíků z Ukrajiny v trendech zatím projeví jen okrajově.

Přílohové tabulky 1 a 2 obsahují konzistentní časové řady základních ukazatelů trhu práce a počty zaměstnaných a nezaměstnaných osob od roku 1993.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…