Český statistický úřad: Známe nejlepší statistický plakát roku

01.03.2021 11:48

Národní kolo soutěže o nejlepší statistický plakát má své vítěze. Vyhlásila je porota, složená ze zástupců Českého statistického úřadu a Vysoké školy ekonomické v Praze. Nejlepší plakáty budou Českou republiku reprezentovat v mezinárodním kole soutěže.

Český statistický úřad: Známe nejlepší statistický plakát roku
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Pro letošní ročník tradiční celosvětové soutěže byla vybrána tři témata. Životní prostředí, biologie a udržitelný rozvoj. Soutěž je určena 2-5členným týmům žáků druhého stupně základních škol, studentů středních škol a bakalářských programů vysokých škol. Výsledky mezinárodního kola soutěže budou vyhlášeny v červenci 2021 v nizozemském Haagu v rámci 63. světového statistického kongresu Mezinárodního statistického institutu. V České republice soutěž organizují Vysoká škola ekonomická v Praze a Český statistický úřad.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

V kategorii základních škol zvítězil plakát Pranostiky zaslaný týmem základní školy Litomyšl. Na druhém a třetím místě se umístily plakáty Třídění odpadu z dílny ŽS Glowackého v Praze 8 a Problémy lesa a pralesa od autorů z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích. V kategorii středních škol jako nejlepší porota vyhodnotila plakát Životní prostředí zaslaný středním odborným učilištěm Na Veselí 51 v Praze 4. Na druhém místě se umístil plakát Budoucnost bez ledovců? vypracovaný žáky SŠ Brno, Charlubova a třetí příčku obsadil plakát Životní prostředí v Česku a Evropě zaslaný opět Gymnáziem Dr. Emila Holuba. V kategorii vysokých škol porota vítěze nevybrala.

„Soutěž o nejlepší statistický plakát se koná po celém světě a jejím hlavním smyslem je podporovat a rozvíjet statistickou gramotnost. Právě znalost, jak s daty správně pracovat a jak je chápat a vyhodnocovat, je v dnešní rychle rozvíjející se době jednou z klíčových dovedností,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Letošního národního kola soutěže se zúčastnilo 171 týmů celkem 482 žáků z 20 škol. Do soutěže zaslali 23 plakátů, z toho 10 v kategorii základních škol, 12 v kategorii středních škol a 1 v kategorii vysokých škol. „Přestože byl letošní ročník poznamenán nepříznivou pandemickou situací, měla porota z čeho vybírat. Je velmi potěšující, že účastníci soutěže zvládli plakáty kvalitně připravit i v době omezeného osobního kontaktu a dokázali se s touto skutečností vypořádat,“ říká národní koordinátor soutěže a děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE v Praze Jakub Fischer.

Výsledky soutěže včetně všech soutěžních plakátů najdete na webu Českého statistického úřadu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…