Český telekomunikační úřad obnovil O2 příděl spektra 2100 MHz. Zajistí tím provoz sítě i pro starší telefony

19.12.2021 22:45 | Tisková zpráva

ČTÚ v těchto dnech vydává nový příděl frekvencí v pásmu 2100 MHz společnosti O2 Czech Republic (ten současný platí do 1. 1. 2022). ČTÚ v rámci nové koncepce udělování přídělů zároveň s jeho obnovením uložil povinnosti v jiném pásmu.

Český telekomunikační úřad obnovil O2 příděl spektra 2100 MHz. Zajistí tím provoz sítě i pro starší telefony
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Konkrétně povinnost udržet provoz sítě 2G minimálně do roku 2028, pokud podíl všech uživatelů využívajících tuto starší technologii neklesne dříve pod 5 %. Prozatím tak zůstane zachována možnost telefonování např. ze seniorských telefonů, které si se sítěmi vyšší generace často neporadí. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková s operátorem O2 došla ke konsenzu, ze kterého bude profitovat široká veřejnost. „Jednání byla složitá a náš přístup se nebojím označit za inovativní. Tímto děkujeme O2 za to, že jsme došli ke shodě, která bude ke prospěchu zejména seniorů a sociálně slabších,“ uvedla Hana Továrková.

„Je v našem zájmu držet co nejatraktivnější možné spektrum, které nám umožní další budování rychlé a kvalitní 5G sítě. Chápeme ovšem i potřebnost starší 2G sítě vhodné pro základní telefony, kterou jsme připraveni i nadále provozovat stejně kvalitně jako doposud,“ říká Václav Zakouřil, člen představenstva O2.

V následujícím období dojde s největší pravděpodobností k vydání nových přídělů i pro ostatní držitele přídělů v pásmu 2100 MHz. Všechny příděly byly a nadále jsou v souladu s evropskou legislativou technologicky neutrální, což jejich držitelům umožňuje inovaci technologií využívaných pro poskytování služeb elektronických komunikací. Nové příděly jsou v souladu s platnou legislativou nabídnuty jejich současným držitelům za cenu stanovenou znaleckým posudkem, který respektuje jak dobu platnosti, tak i náklady nezbytné vynaložit za splnění případných nově uložených podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…