Čeští, američtí a polští výsadkáři bojovali o putovní pohár Nikolaje Martynova

13.06.2015 16:50

V Chrudimi se od úterý 9. do čtvrtka 11. června konal výsadkový trojboj s názvem Memoriál Nikolaje Martynova. Své síly na něm změřili američtí, polští a čeští výsadkáři, kteří si již tradiční akcí připomněli výročí úmrtí Nikolaje Martynova, příslušníka 43. výsadkového praporu, který zemřel v roce 2007 během mise v Afghánistánu.

Čeští, američtí a polští výsadkáři bojovali o putovní pohár Nikolaje Martynova
Foto: Milan Němec
Popisek: Sestup výsadkáře ve výšce 350 metrů k zemi.

Výsadkový trojboj je určen tříčlenným družstvům, která musela plnit řadu náročných úkolů. Do klání se letos zapojili výsadkáři ze 4. brigády rychlého nasazení, 102. průzkumného praporu a 7. mechanizované brigády. Ze zahraničních armád to pak byli Američané ze 173. výsadkové brigády a výsadkáři z 18. výsadkového praporu z Polska. Obě dvě jednotky se s českými kolegy dobře znají, pravidelně se potkávají na společných cvičeních.

Výsadkáři se neutkali jen ve vzduchu, ale také na zemi. Mezi disciplínami nechyběla prověrka střeleckých schopností či překonání takzvané bojové dráhy výsadkářů. „Střílelo se z pistole Glock 17 na vzdálenost 25 metrů, cílem bylo zasáhnout v časovém limitu řadu cílů, mezi které patřily například stojící figury," prozradil plukovník Miroslav Hlaváč, velitel 4. brigády rychlého nasazení. Na bojové dráze dlouhé sedm kilometrů pak soutěžící překonávali lanovou dráhu ve stromové výšce 5 metrů nad zemí, zdolávali vodní překážky nebo transportovali raněného. Cílem bylo překonat dráhu v co nejkratším časovém limitu.

Hlavní disciplínou byly samozřejmě seskoky padákem s kruhovým vrchlíkem na přesnost. „Výsadkáři skákali z výšky 400-500 metrů jak z letounu CASA, tak z vrtulníku Mi – 17. Jejich cílem bylo řídit padák tak, aby přistáli co nejblíž k vyznačenému cíli jako tým," doplnil Hlaváč.

V klání si nakonec nejlépe vedli vojáci ze 102. průzkumného praporu z Prostějova, následováni příslušníky 4. brigády, konkrétně 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce. Třetí místo patří výsadkářům ze 43. výsadkového praporu z Chrudimi.

„Soutěž je každoročně pořádána k upevnění vztahů mezi výsadkáři z ČR i zahraničí. Pro 4. brigádu rychlého nasazení je navíc symbolem vzpomínky na Nikolaje Martynova, vojáka, který tragicky zahynul 3. května 2007 při plnění úkolů v rámci zahraniční operace na území Afghánistánu," uvedl Hlaváč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…