Chceme Fairtradovou Prahu. Přijďte za pěstitelkou férového kakaa a aktivistkou z Ghany

17.06.2015 15:14

Pěstitelka férového kakaa a environmentální aktivistka z Ghany navštíví 18. 6. a 19. 6. Prahu. Čeká je účast na festivalu, setkání s novináři a uvítá je i předseda Strany zelených v Praze, Ondřej Mirovský. Praha má tak poprvé možnost veřejně podpořit význam fair trade (spravedlivého obchodu) pro zlepšení životů lidí v rozvojových zemích. Jejich návštěvu v Česku organizuje Ekumenická akademie, nezisková organizace podporující fair trade a udržitelný rozvoj.

Chceme Fairtradovou Prahu. Přijďte za pěstitelkou férového kakaa a aktivistkou z Ghany
Foto: KuapaKokoo.com
Popisek: Fair trade, ilustrační obrázek

„Fair trade považujeme za významnou věc a budeme usilovat o to, aby se v České republice spravedlivý obchod s lidmi z rozvojových zemí stal samozřejmostí,“ komentuje návštěvu předseda SZ v Praze Ondřej Mirovský. Uvažuje také o zapojení Městské části Prahy 7 do mezinárodní kampaně Fairtradová města. K Fairtradovým městům patří nejen Paříž, Londýn anebo Vídeň, ale v Česku má titul už 9 měst, např. Litoměřice nebo Kroměříž.

Pěstitelka fairtradového kakaa Monica Gyan a environmentální aktivistka Beatrice Dossah přijely do Prahy informovat o tom, jaké přínosy má fair trade pro tamní pěstitele.

„Díky zapojení do Fairtrade můžeme využívat mobilní kliniky, máme přístup k pitné vodě, stavíme školy, ubytování pro učitele a financujeme učebnice pro děti,“ přibližuje situaci v Ghaně Monica Gyan. V družstvu Kuapa Kokoo kterého je členkou, mají také kontrolory, kteří dbají na potírání dětské práce.

„Mezi výhody fair trade patří i pozitivní dopad na životní prostředí. Družstvo Kuapa Kokoo zapojuje pěstitele kakaa do projektů opětovného zalesňování, které pomáhá dlouhodobě snižovat působení klimatické změny. Dále učí farmáře používat postřiky a hnojiva tak, aby nedošlo ke znečištění vodních zdrojů,“ dodává Beatrice Dossah.

V pátek budou Monica Gyan i Beatrice Dossah besedovat o fair trade na akci Narovinu Afrika fest, na které Beatrice Dossah také zazpívá.

„Fair trade spojuje lidi, kteří prosazují důstojné životní podmínky a udržitelné způsoby hospodaření. Je nás stále víc a je velmi povzbuzující setkávat se našimi partnery z globálního Jihu, kteří dokazují, že fair trade funguje,“ uzavírá Jiří Silný, ředitel Ekumenické akademie, která stála u zrodu fairtradového hnutí v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…