CzechInvest: Čeští odborníci pomohou s rozvojem těžby minerálů v Argentině

11.11.2018 11:28

Navazovat spolupráci s místními firmami a institucemi se vydali pod vedením CzechInvestu.

CzechInvest: Čeští odborníci pomohou s rozvojem těžby minerálů v Argentině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Přední čeští odborníci z nejrůznějších oborů se pod vedením agentury CzechInvest vydali na pětidenní technologickou misi po Argentině. Ve dnech 29. října až 2. listopadu 2018 zde jednali o možnostech vědeckotechnické spolupráce v důlním průmyslu, zejména v oblastech jako je důlní technika, geologie a materiálový výzkum a dekontaminace. Mise byla součástí projektu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí České republiky (PROPED) a spoluorganizovalo ji Velvyslanectví České republiky v Buenos Aires. Své znalosti pro posílení bilaterálních vazeb nabídly například státní podnik DIAMO, Česká geologická služba, Ústav struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky.

„Argentina se snaží dohnat mnohaleté zpoždění v oblasti využití svých přírodních zdrojů a hledá pomoc při aplikacích nejmodernějších technologií průzkumu i těžby. Právě zkušenosti a technologická pokročilost České republiky v důlním odvětví skýtají vysoký potenciál pro možnou spolupráci,“ říká Jiří Krechl, vedoucí Oddělení podpory výzkumu, vývoje a inovací agentury CzechInvest.

Česká delegace během týdne navštívila klíčové argentinské instituce, sdružení firem a Univerzitu v Buenos Aires. Významnou součástí programu byla návštěva dolu na lithium Exar v provincii Jujuy, který se nachází na pomezí Argentiny, Chile a Bolívie, vzdálen přibližně 2 000 km od Buenos Aires. Argentina patří k předním světovým producentům lithia a těžba probíhá velmi jednoduchým způsobem. Na závěr se delegace setkala s reprezentací vlády provincie Salta. V argentinském systému mají provincie velkou samostatnost a Salta patří k těm, kde se nachází řada perspektivních nebo již otevřených nalezišť minerálů, které chce využívat ve větší intenzitě, ale udržitelným a k životnímu prostředí příznivým způsobem. V tom jí mohou odborníci z Česka významně pomoci.

S Latinskou Amerikou se agentura CzechInvest snaží rozvíjet vztahy dlouhodobě, například vloni se vypravila na podobnou misi do sousedního Chile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…