DIAMO: Jednání vlády o zajištění pokračování PVP Bukov

25.12.2016 18:19

Vláda na svém zasedání 19. 12. 2016 projednala informaci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka o zadání veřejné zakázky „Zajištění provozuschopnosti a běžné údržby Podzemního výzkumného pracoviště Bukov“, kterou budou, prostřednictvím státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka, zajištěny práce pro Správu úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v podzemí Dolu Rožná pro výzkumné pracoviště a jeho běžný provoz.

DIAMO: Jednání vlády o zajištění pokračování PVP Bukov
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

PVP Bukov se skládá z 300 metrů dlouhého spojovacího překopu (profil 9,2 m2) vedeného od jámy B1 a raženého klasickou trhací prací. Vlastní výzkumné pracoviště bude tvořeno systémem chodeb, rozrážek a vrtných komor v různých profilech o celkové délce 130 m, ražených metodou hladkého výlomu. Tento způsob zaručuje minimální porušení horniny trhacími pracemi. Výstavba PVP Bukov bude v letošním roce ukončena a bude zahájen experimentální provoz pracoviště. V hloubce cca 500 metrů pod zemí je simulováno prostředí a podmínky podobné lokalitě budoucího hlubinného úložiště. Týmy odborníků zde budou zkoumat vlastnosti a chování horninového prostředí, např. pronikání a proudění vody, otřesy, posuny zlomů, rychlost průniku radionuklidů horninou, výskyt a šíření mikroorganizmů a další. Zároveň budou na PVP Bukov prověřovány materiály, které budou v budoucím provozu hlubinného úložiště používány. Provoz výzkumného pracoviště a provádění výzkumných prací je nutnou podmínkou před výběrem lokalit a realizací trvalého úložiště jaderného odpadu.

V následujících letech budou realizovány další etapy výzkumných prací, vyžadující přípravu výzkumných prostor a zajištění provozu nezbytné části důlního provozu. „Vzhledem k tomu, že státní podnik DIAMO má jediný práva poskytovat tyto služby v důlním díle Rožná, Správa úložišť radioaktivních odpadů zvolila pro veřejnou zakázku zadávací řízení formou jednacího řízení bez uveřejnění,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami
(SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 30. 11. 2016 zaměstnával 2 548 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…