DIAMO: Jednání vlády o zajištění pokračování PVP Bukov

25.12.2016 18:19

Vláda na svém zasedání 19. 12. 2016 projednala informaci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka o zadání veřejné zakázky „Zajištění provozuschopnosti a běžné údržby Podzemního výzkumného pracoviště Bukov“, kterou budou, prostřednictvím státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka, zajištěny práce pro Správu úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v podzemí Dolu Rožná pro výzkumné pracoviště a jeho běžný provoz.

DIAMO: Jednání vlády o zajištění pokračování PVP Bukov
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

PVP Bukov se skládá z 300 metrů dlouhého spojovacího překopu (profil 9,2 m2) vedeného od jámy B1 a raženého klasickou trhací prací. Vlastní výzkumné pracoviště bude tvořeno systémem chodeb, rozrážek a vrtných komor v různých profilech o celkové délce 130 m, ražených metodou hladkého výlomu. Tento způsob zaručuje minimální porušení horniny trhacími pracemi. Výstavba PVP Bukov bude v letošním roce ukončena a bude zahájen experimentální provoz pracoviště. V hloubce cca 500 metrů pod zemí je simulováno prostředí a podmínky podobné lokalitě budoucího hlubinného úložiště. Týmy odborníků zde budou zkoumat vlastnosti a chování horninového prostředí, např. pronikání a proudění vody, otřesy, posuny zlomů, rychlost průniku radionuklidů horninou, výskyt a šíření mikroorganizmů a další. Zároveň budou na PVP Bukov prověřovány materiály, které budou v budoucím provozu hlubinného úložiště používány. Provoz výzkumného pracoviště a provádění výzkumných prací je nutnou podmínkou před výběrem lokalit a realizací trvalého úložiště jaderného odpadu.

V následujících letech budou realizovány další etapy výzkumných prací, vyžadující přípravu výzkumných prostor a zajištění provozu nezbytné části důlního provozu. „Vzhledem k tomu, že státní podnik DIAMO má jediný práva poskytovat tyto služby v důlním díle Rožná, Správa úložišť radioaktivních odpadů zvolila pro veřejnou zakázku zadávací řízení formou jednacího řízení bez uveřejnění,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami
(SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 30. 11. 2016 zaměstnával 2 548 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…