DONATE: Vybírejte bytové doplňky s rozmyslem. Vyhněte se českým nešvarům

22.08.2013 17:00

Prostředí, ve kterém žijeme, v nás má vyvolávat pohodu a harmonii. Je naší přirozeností hledat doma klid a azyl, v němž je vše ušité na míru jeho obyvatelům. Proto si byty a domy vybavujeme podle svého vkusu, pohodlně a funkčně dle vlastních představ a potřeb. Vybíráme si nábytek, podlahové krytiny, ale i doplňky tak, aby lahodily našemu oku a odpovídaly životnímu stylu všech členů domácnosti. Pár tipů, jak správně zvolit bytové doplňky, přináší odborníci ze společnosti Donate, předního českého prodejce stylového nábytku a doplňků. Zároveň poukazují na typické nešvary českých domácností, mezi něž patří špatné plánování, které později zatíží peněženku, nevhodné barvy, chaotický styl či nevhodné osvětlení.

DONATE: Vybírejte bytové doplňky s rozmyslem. Vyhněte se českým nešvarům
Foto: DONATE s.r.o.
Popisek: DONATE s.r.o.

Při vybavování svého obydlí nábytkem se řídíme spíše dlouhodobými plány, tedy vybíráme si ho na několik let dopředu, tak aby nám dobře sloužil a dal se snadno kombinovat s různými barvami a novými doplňky. Koberce měníme poněkud častěji, ale i u nich se řídíme především funkčností. Je třeba volit materiál i barvu dle zátěže, které bude koberec vystaven. Nevyčistitelné skvrny jsou totiž nejčastějším důvodem výměny koberce, případně přechodu ke zcela jinému typu krytiny.

Barvy domova

Trendem poslední doby jsou barevné zdi a vzorované tapety. Barvy v bytě působí příznivě na naši psychiku, podporují aktivitu, intimitu nebo naopak zklidňují.

Záleží na zvolené barvě a jejím odstínu. „Obecně se pro soukromé interiéry doporučují spíše pastelové barvy. Působí totiž svěže a nevtíravě. Opatrnosti je třeba při výběru sytosti barvy, protože příliš jasné odstíny nejsou příjemné pro oči, příliš syté barvy zase opticky zmenšují pokoj,“ komentuje výběr barvy Přemysl Hejtmánek z firmy Donate. Pokud ale chceme pouze jednu jedinou barevnou zeď v místnosti, můžeme si klidně dovolit popustit uzdu fantazii. „Zvolíme-li barevně vymalovanou pouze jednu stěnu, plní jednoznačně funkci dekorativní plochy, ke které se naše oči mají cíleně upírat. To samé platí o výrazných či vzorovaných tapetách,“ dodal Hejtmánek z Donate.

Styl a ladění interiéru

Nejsnadněji a nejlevněji měnitelnou součástí interiéru jsou jeho doplňky. Záclony, polštářky, čalounění, dekorativní předměty, svíčky, lustry a světla všeho druhu se mění relativně snadno a bez potřeby radikálních a náročných zásahů do nábytku či malby. Jakákoliv místnost se dá snadno obměnit pouze díky novým drobnostem Dodávajících specifickou atmosféru. „Při volbě dekorace se držme jednotné barevné a stylové linie, které chceme dosáhnout,“ míní dle zkušeností Přemysl Hejtmánek. „Například, je-li cílem mít obývák v africkém stylu, nepatří do něj motivy růží ani romantický porcelán po babičce,“ dodává trefně.

Doplňky pro radost a pohodu

Bez polštářků se neobejde žádný pohodlný pokoj, natož pak ložnice. Při jejich výběru je třeba zvážit jak barvu a vzor vnějšího potahu, který by měl ladit s místností, ale i měkkost sypku, materiál, kterým je tvořen, a jeho velikost. Výběr je pestrý, od moderních polštářků atypických tvarů sloužících hlavně k dekoraci, až po klasické pohodlné polštáře. Polštáře ale nepatří jen na pohovku či do křesel, oblíbené je i jejich rozmístění v prostoru, po podlaze či na schodišti.  Inspiraci je možné získat v showroomu ve Velkých Popovicích či na webových stránkách – http://www.donate.cz/.

Světlo v domě

K příjemné atmosféře domova patří i světlo a jeho zdroje. „Při výběru lustru musíme myslet i na ostatní světla v místnosti a přizpůsobit je vzájemně. Krásný hlavní lustr rozhodně nevynikne v místnosti, kde mu konkurují další tři zcela různorodé lampičky,“ soudí zástupce Donate.

Kromě elektrického světla si domovy osvětlujeme i intimněji, a to svíčkami. Nikdy nevyjdou z obliby, navozují pohodu a romantiku a jejich světlo lichotí každému. Ale i při výběru svíček bychom měli respektovat barevnost a styl místnosti, v které je chceme mít. Velmi dekorativní jsou například obří samostatně stojící svíce či designové svícny.  Krásně provoněný interiér zajistí parfémované svíčky, pozor ale na intenzitu vůně. Některým jedincům může způsobovat migrény či alergické reakce.

Naše domovy jsou naším hájemstvím a měnit je k obrazu svému je zcela přirozené. Pokud se ale chceme cítit skutečně dobře, nestačí jen čistě funkční výběr. Potěšte i oko a vylaďte si domov k dokonalosti. Stačí pár detailů a nový styl máte během chvilky.

Tip: Svítidla Tiffany

Tento charakteristický design má jméno po svém objeviteli, secesním malíři a uměleckém skláři Louisi Comfortu Tiffanym (1848-1933), který vymyslel metodu spojování barevných skel pomocí pásků z měděného plechu a následně cínu. Dnes můžeme pozorovat druhou vlnu zájmu o tuto techniku, kdy jsou k dispozici nádherná skla různých barev, struktur a povrchů.
 
Pro více informací a inspiraci navštivte http://www.donate.cz/.

DONATE s.r.o.

Již od roku 1997 se společnost DONATE s.r.o. snaží vytvářet klidné místo, jak přímo v centru Prahy, tak v malebném prostředí Velkých Popovic. V nabídce je jak stylový interiérový nábytek na zakázku, tak zahradní nábytek z ratanu, teakového dřeva či ušlechtilé oceli a dekorace, doplňky, svítidla.  Zahradní nábytek značek Alexander Rose a Apple Bee. Nechybí ani servis, který začíná odbornou konzultací, vyřízením objednávky a dodáním. Více na http://www.donate.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …