DPP: Počet ztrát v MHD se meziročně zvýšil o téměř 10 %, majitelé si vyzvedli třetinu nalezených věcí

07.02.2020 8:37

Celkem 8 100 ztracených předmětů, meziročně o 8,5 % více, registroval Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) loni v pražské MHD. Necelých 75 % všech ztrát tvořily věci, které neobsahovaly osobní údaje a byly předány do kanceláře Ztrát a nálezů Magistrátu hl. m. Prahy v ulici Karolíny Světlé.

DPP: Počet ztrát v MHD se meziročně zvýšil o téměř 10 %, majitelé si vyzvedli třetinu nalezených věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Více než 32 % věcí si vyzvedli jejich majitelé, nebo byly předány na vydavatele. Cestující v loňském roce nejčastěji ztráceli Lítačku/průkazku MHD, tašky, batohy, peněženky, mobilní telefony, klíče a oblečení.

V loňském roce pokračoval trend nárůstu počtu ztrát z minulých let. Pražané a další cestující podle statistik DPP ztrácejí v MHD své věci čím dál více. Vloni DPP evidoval 8 100 ztracených předmětů, předloni 7 464 ztrát, v roce 2017 to bylo pouze 6 453 ztracených věcí, o pětinu méně než v roce 2019. Nejmarkantněji je nárůst počtu ztrát vidět ze srovnání roků 2014 a 2019: za uplynulých 6 let se více než zdvojnásobil (o 116 %).

Výčet ztrát a nálezů za loňský rok je opět velmi pestrý. Denně se v pražské MHD ztratily desítky předmětů běžné potřeby, drobností, zdravotních pomůcek, ale i kuriozit. Mezi opakované ztráty v MHD patří zdravotní pomůcky jako zubní protéza, rovnátka, berle, hole, léky, glukometr, bederní pás, zdravotní podsedák, nákrčník, naslouchátko, ale cestující zde zapomněli také lékařské zprávy, knihu anatomie, či knihu o alternativní medicíně. V MHD se nalezly i hudební nástroje: mandolína, housle, kytary, saxofon, ukulele, ale např. i sportovní pomůcky: lyžařské hole, lyžařská helma, kulečníkové tágo, tenisové rakety, skateboardy, koloběžky, čelenka na koně, jezdecká helma, brusle nebo bumerang.

Jako obvykle zapomnětlivci nechali v pražské MHD také několik domácích mazlíčků. DPP ve ztrátách evidoval francouzského buldočka, krysaříka, border kolii či několik kříženců. Pracovníci DPP loni kvůli roztržitosti svých majitelů našli i velmi neobvyklé věci, mj. přenosný gril, remosku, pánev, polštář, odpadkový koš, koště, vařič, rohožku, sbíjecí kladivo, prášek na praní, kbelík s rajčaty, balík dětských plen, balení toaletního papíru, dětský kočárek, ale také třeba podprsenku, pytel s hoblinami, či pošťácký batoh s dopisy.

„Pokud cestující nalezne nějakou ztracenou věc v prostředcích MHD, je nejlepší ji odevzdat přímo řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice, či v podatelně DPP. V případě ztráty předmětu v autobuse či tramvaji mohou cestující zavolat na informační linku DPP 296 19 18 17. Pokud se věc podaří najít, cestujícímu následně sdělíme, kdy a kde si může ztracený předmět vyzvednout,“ radí Petra Tölgyesiová, informátor v dopravě v DPP. Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy bez osobních údajů se sváží do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5 v Praze 1. Kancelář Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé zřizuje pražský magistrát.

Vývoj počtu ztrát a nálezů v MHD za posledních 6 let

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

počet ztrát

3 746

4 746

5 601

6 453

7 464

8 100

počet nalezených věcí

1 206

1 704

2 170

2 243

2 451

2 597

podíl nalezených věcí

32 %

36 %

39 %

35 %

33 %

32 %

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…