DPP: Pražské strojírně meziročně stoupl zisk o více než 15 % na 51,3 mil. Kč

29.04.2020 11:48

Pražská strojírna a.s., dceřiná společnost Dopravního podniku hl. m. Prahy, má za sebou úspěšný rok. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2019.

DPP: Pražské strojírně meziročně stoupl zisk o více než 15 % na 51,3 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Firma postupovala dle schváleného pětiletého strategického plánu, udržela ziskovost, investovala a rozvíjela partnerství na zahraničním trhu. Hospodářský výsledek před zdaněním ve výši 51,3 mil. Kč a nárůst EBTIDA meziročně o 11 mil. Kč na hodnotu 74 mil. Kč pouze potvrzují, že strojírna si vede dobře.

V roce 2016 byla společnost ve ztrátě -36 mil Kč. Díky restruktulizaci pod taktovkou nového vedení se v roce 2017 dostala z červených čísel a dosáhla zisku necelých 10 mil. Kč před zdaněním, rok 2018 už zakončila s výsledkem 44,3 mil. Kč  před zdanením. Nyní je hospodářský výsledek za rok 2019 před zdaněním ve výši 51,3 mil. Kč, tedy o více než 15 % oproti minulému roku, a nárůst EBTIDA meziročně o 11 mil. Kč (17 %) na hodnotu 74 mil. Kč. Výrok auditora NEXIA AP a.s. byl bez výhrad.

Vedle dodávek pro pražský Dopravní podnik a dalším tuzemským odběratelům se firma soustředila na export. Velmi dobře se rozvíjelo partnerství se společností INNOTECH působící na území Společenství nezávislých států a s australským partnerem YARRA TRAMS. Dařilo se i v Polsku a na Slovensku, pokles dodávek zaznamenala naopak v sousedním Německu a ve Švýcarsku.

„Pokračovali jsme ve strategickém programu zvyšování produktivity práce, efektivity bezpečnosti práce a v kultivaci pracovních podmínek. Investice do moderního LED osvětlení ve všech halách zvýšilo bezpečnost na pracovišti, snížilo ekologickou zátěž a náklady. Úplná rekonstrukce šaten a sociálního zázemí zvýšila kulturu a hygienu práce,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a.s.

Společnost investovala i do modernizace strojního parku. Strojírna pořídila nový vertikální soustruh VSC 1050M+C pro výrobu obručí tramvajovýh kol a monobloků pro tramvaje, čímž splnila bod ze schváleného strategického plánu společnosti. V letošním roce společnost získá 9 metrovou portálovou frézu s dvěma pracovišti za více než 25 milionů korun. Výběrové řízení a zkoušky proběhly práve v roce 2019. „Stroj bude dovezen v létě roku 2020 a pomůže naší společnosti skokově zvýšit produktivitu na našem nejvytíženějším uzlu, kterým je frézování,“ doplňuje Robert Masarovič.

Právě zvýšení produktivy práce považuje společnost za jeden z cílů pro následující roky. Dále se budou soustředit na zvýšení kvality jak výroby tak zákaznického servisu, aktivaci inovačního potenciálu firmy a dynamičtější průtok výrobou. Své obchodní úsilí chce Pražská strojírna věnovat v dalším období 2020-2024 právě v zemích SNS a v Austrálii, kde vnímá mírné prorůstové trendy. Naopak na trzích evropských dopravních podniků se následující období jeví jako chladnoucí.

„I nadále chceme dostát pověsti hrdé dcery Dopravního podniku hl. m. Prahy, spolehlivého partnera a kvaliního zaměstnavatele,“ tvrdí Robert Masarovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…