DPP zvýší kapacitu nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova ve směru do centra

14.11.2023 19:02 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od dnešního dne s rozšiřováním nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova také ve směru na Želivského, tj. do centra. V koordinaci s dalšími městskými společnostmi zde DPP provede stejné úpravy jako zrealizoval letos v srpnu na nástupišti stejné zastávky směr Ohrada, tj. z centra. Stavební práce budou probíhat paralelně s činnostmi Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), tj. ve stávajícím záboru. Provoz MHD zůstane během stavby zachován beze změny. Díky rozšíření stávajícího úzkého a nevyhovujícího nástupiště se podstatně zvýší jeho kapacita, bezpečnost cestujících, zrychlí se jejich odbavení a komfort při vyčkávání na spoj. Počet jízdních pruhů pro automobily se v místě rozšíření zastávky sníží ze dvou na jeden.

DPP zvýší kapacitu nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova ve směru do centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Stavební práce na nástupišti zastávky Biskupcova ve směru do centra dnes začne společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP) kopáním základů pro nový přístřešek. Od středy 15. listopadu 2023 začne DPP s bouracími pracemi povrchu vozovky v levém jízdním pruhu, následovat bude samotné rozšiřování nástupiště pomocí stavebnicových tvárnic (tzv. lego), vrtání základů pro zábradlí, jeho osazení včetně laviček a vydláždění nástupiště pražskou mozaikou. Paralelně s tím THMP naistaluje na nástupiště nový přístřešek s bočnicemi. Stavební práce na rozšiřování nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova ve směru do centra potrvají do čtvrtka 30. listopadu 2023, kdy v místě současně skončí i činnosti PVS a bude opět obnoven provoz pro individuální automobilovou dopravu.

„Letos v srpnu jsme na základě dlouhodobých žádostí občanů Prahy 3 rozšířili nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova ve směru na Ohradu. Z dosavadního provozu v místě se ukazuje, že zvýšením kapacity nástupiště jsme zlepšili bezpečnost chodců, především dětí, které se zde denně pohybují, ale také celkový komfort lokality. Proto jsme se ve spolupráci s Prahou 3 rozhodli stejným způsobem upravit i nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova v opačném směru na Želivského. Stávající šířku nástupiště 1,7 metrů rozšíříme na 3,15 metrů. Jedná se o dočasné řešení, které jsou městské společnosti schopné zrealizovat během necelých dvou týdnů. Definitivní podobu nástupiště získají během rekonstrukce tramvajové tratě v ulici Jana Želivského, kterou zde DPP plánuje ve střednědobém horizontu,“ říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

„Tohle místo s nesignalizovaným přechodem přes dva jízdní pruhy vykazovalo dlouhodobě nejvyšší počet nehod s chodci v měřítku celé Prahy. Zastávka samotná svou šířkou zároveň absolutně nestačila frekvenci cestujících. Na zastávku se kvůli její malé šířce ani nevešel přístřešek v novém pražském designu. Jsem moc rád, že bezpečnost a lepší podmínky pro pěší a cestující MHD se
v Praze stávají prioritou i tam, kde se to ještě před nedávnem zdálo neproveditelné,“ dodává Ondřej Rut, místostarosta městské části Praha 3. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …