Další čtyři české klisny doletěly do Mongolska v naprostém pořádku, informuje ministerstvo zahraničních věcí

24.07.2015 11:32

Začátkem července český armádní letoun CASA bez problému přistál se čtyřmi klisnami na letišti v Bulgan sumu provincie Chovd.

Další čtyři české klisny doletěly do Mongolska v naprostém pořádku, informuje ministerstvo zahraničních věcí
Foto: mzv.cz
Popisek: Čtyři klisny úspěšně dopraveny do Mongolska.

„Letošní Návrat divokých koní zkomplikovala v Čechách enormní horka,“ uvedl ředitel Zoo Praha a hlavní iniciátor projektu Návrat divokých koní Miroslav Bobek. „Další komplikací bylo menší zranění kolegyně, které jí ještě v letadle způsobila Rabea. Ve srovnání s loňskem se tak přeprava klisen prodloužila o několik hodin.“ Ovšem – vše zlé je k něčemu dobré – během zdržení letadla v Novosibirsku, kde s ošetřením zraněné chovatelky velmi ochotně pomohla ruská strana, se nad Khovdem stačilo vyjasnit – a přistání na zpevněné ploše bulganského letiště proběhlo hladce. Přívalové deště, které ale dopadaly celé týdny předtím v západním Mongolsku, donutily následně nákladní vozy měnit trasu – a pozemní transport se tak prodloužil o zhruba sto kilometrů.

Po 36 hodinách náročné cesty ale nakonec přeci jen vyběhly klisny Querida, Rabea, Kirá a Paradise v noci z neděle na pondělí do aklimatizační ohrady v přísně chráněné oblasti Gobi B – odkud byly následujícího dne po aklimatizačním roce do volné přírody vypuštěny klisny Gretel, Bayan a Ulla, přivezené vloni.

Letošní transport doprovodil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, který uvedl: „Kůň je duše Mongolska. Návratem divokých koní do Gobi vracíme kousek mongolské duše a pomáháme svojí vlastní. Díky Zoo Praha a českým armádním letcům tu zanecháváme něco pro příští generace, a to je ta nejlepší diplomacie“. Transport natáčela Česká televize, televize Prima a Český rozhlas.

Zoo Praha tak ve spolupráci s Armádou ČR dopravila během pěti převozů z České republiky do Mongolska již 19 klisen koně Převalského. V letošním roce, kdy slavíme 65. výročí diplomatických vztahů mezi Mongolskem a Českou republikou, byla tato záslužná činnost ZOO Praha oslavena navíc také mongolským vydáním knihy fejetonů ředitele ZOO Praha M. Bobka o zvířatech a jejich ochraně, pod názvem „Odkud přilétají naši koně Převalského?“. A hned po návratu se začal připravovat další transport pro příští rok – aby ČR pomohla dosáhnout takové populace mongolských koníků, která bude v mongolské stepi pak již opět sebeudržitelná, jako tomu bývalo před padesátými lety minulého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

13:21 Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

Kompozice Alegory of the Cave II od současného skladatele Františka Chaloupky, kterou Český rozhlas …