Den Orlickoústecké nemocnice přilákal přes 500 dětí i dospělých

22.09.2018 7:34

Preventivní vyšetření, prohlídky oddělení i perníková chaloupka nebo strhující bubnové vystoupení místních zdravotníků. To vše čekalo na návštěvníky středečního Dne nemocnice, který byl již čtvrtým v pořadí.

Den Orlickoústecké nemocnice přilákal přes 500 dětí i dospělých
Foto: nempk.cz
Popisek: Orlickoústecká nemocnice

Akci slavnostně v 9 hodin zahájili Ladislav Valtr, krajský radní pro zdravotnictví, Tomáš Krejčík, personální ředitel Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Karel Kohoutek, náměstek léčebné péče Orlickoústecké nemocnice, Petr Hájek, starosta města Ústí nad Orlicí a Matouš Pořícký, místostarosta města Ústí nad Orlicí. Už před devátou přicházely první děti z mateřských škol, na které u vchodu čekala celá perníková chaloupka včetně Jeníčka, Mařenky i Ježibaby. Děti pak pokračovaly na dětské oddělení, kde na ně čekalo divadelní představení v podání Hudebního divadla dětem Hradec Králové, škola žonglování, výtvarná dílna a malováním obrázků s malířem Janem Lušovským. Zájem dětí o připravený program byl obrovský – prostory dětského oddělení navštívilo 14 tříd z mateřských a základních škol a zhruba 50 dospělých. Prostory tak chvílemi praskaly ve švech. Na program Dne nemocnice se přišly podívat také tři třídy žáků VOŠ a SZSŠ Ústí nad Orlicí.

Na cholesterol si napoprvé přivstalo deset lidí

Zdravotní program letos návštěvníkům nabídl novinku – vyšetření HDL a LDL cholesterolu, kterého využilo deset zájemců. Tradiční vyšetření jako test na virus HIV si nechaly provést čtyři osoby, zjištění krevní skupiny deset osob a hladinu cukru v krvi dvě stě osob. Nechyběl ani test na kolorektální karcinom ani oblíbené měření BMI a krevního tlaku. Širokou nabídku informací, zajímavostí a poradenství nabídl také doprovodný program u připravených stanovišť v nemocničním parčíku, na jejichž organizaci si pořadatelé dali záležet. Malé i velké okouzlil svět krvinek, které si bylo možné detailně prohlédnout přímo pod mikroskopem s průvodním slovem od pracovnic z hematologicko-transfuzního oddělení. Tejpování od fyzioterapeutky zase pomáhalo ulevit například od bolestí zad.

Návštěvníci se během dne ve stanovených časech mohli podívat do prostor jejich zraku běžně skrytých. Prohlídky svých oddělení pořádalo rehabilitační a interní oddělení. Na radiodiagnostickém oddělení byly kromě samotných přístrojů k náhledu i reálné snímky a záznamy z uskutečněných vyšetření, na kterých bylo možné sledovat, jak dokáží lidské tělo jednotlivé technologie zobrazit. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělením se bylo možné mj. podívat to útrob babyboxu, v nemocničním parku si pak děti i dospělí mohli vyzkoušet nácvik kardiopulmonální resuscitace přímo na modelu dospělého člověka.

Laktační poradkyně se připojily k celostátní kampani Řetěz a radily maminkám
V době, kdy to umožnil provoz na oddělení, se uskutečnily i prohlídky porodních sálů a dalších prostor porodnického oddělení. Přímo před vstupem na porodnické oddělení si navíc připravily stanoviště laktační poradkyně z tamní porodnice, které se u příležitosti Týdne kojení a oslav 20. výročí založení Laktační ligy v ČR připojily k akci Řetěz, jež podpořily uspořádáním workshopu Laktační poradenství pro veřejnost a výstavou informačních materiálů a obrázků dětí na téma Kojení a rodina očima dítěte. Návštěvníci si mohli prohlédnout také pietní místnost v budově H, která slouží nejen k důstojnému rozloučení rodiny se zemřelým, ale také k pravidelným bohoslužbám, na kterých jsou všichni, kdo stojí o duchovní podporu, vítání.

Překvapení se skrývalo za bubny

Během dopoledne vystoupili na připraveném pódiu žáci ZUŠ Česká Třebová. Po poledni, než zahrála návštěvníkům, pacientům i zaměstnancům oblíbená orlickoústecká skupina Black Band, se přihlásili o slovo místní zdravotníci, kteří si připravili překvapení v podobě bubnového vystoupení. Za pomoci zkušené kapelnice jej společně nacvičili pro návštěvníky akce i své kolegy během pouhých čtyř zkoušek a nastavili tak laťku svým kolegům pro další ročník hodně vysoko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…