Den otevřených dveří DPP zpřístupní areály v Hostivaři a Strašnicích

18.09.2013 11:08

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pořádá v sobotu 21. září 2013 od 10:00 do 16:00 Den otevřených dveří v autobusové garáži Hostivař, depu metra Hostivař a tramvajové vozovně Strašnice. V těchto jednotlivých areálech proběhnou doprovodné programy a soutěže pro děti i dospělé. Dopravu mezi areály zajistí posílené tramvajové spoje.

Den otevřených dveří DPP zpřístupní areály v Hostivaři a Strašnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Ve všech provozovnách budou kromě prohlídek areálů také expozice jednotlivých typů vozů metra, tramvají a autobusů, se kterými se cestující potkávají v běžném provozu. Návštěvníci mohou nahlédnout do dílen a provozů, které jsou využívány k denním opravám a údržbě vozů. Navíc mohou zhlédnout i vozy, které zajišťují opravy a udržování dopravní cesty pro bezproblémový provoz. Expozice současných vozů tramvají, včetně těch nejmodernějších, je doplněna také o historické dopravní prostředky.

„V rámci Dne otevřených dveří zpřístupníme zázemí provozoven metra, tramvají i autobusů. Srdečně zveme všechny milovníky MHD a zejména rodiny s dětmi, které chtějí nahlédnout do tajů městské hromadné dopravy,“ uvedl Milan Křístek, generální ředitel DPP.

K dispozici bude dále stánek Infocentra, proběhnou prezentace řídících a informačních systémů, oblasti životního prostředí či se také představí Střední průmyslová škola dopravní. Dění v jednotlivých areálech doplní doprovodný program a soutěže pro děti i dospělé.

V letošním roce slaví Hasičský záchranný sbor Dopravního podniku hlavního města Prahy 40 let od svého vzniku. U této příležitosti proběhne v rámci Dne otevřených dveří také ukázka hasičské techniky a zázemí HZS.

Dopravu mezi vozovnou Strašnice a garáží a depem v Hostivaři zajistí posílené tramvajové spoje – pravidelná linka č. 5 bude provozována po dobu konání akce (přibližně od 9.45 hodin do 16.15 hodin) v úseku Olšanské hřbitovy – Ústřední dílny Dopravního podniku v intervalu 7,5 minuty, ve zbytku trasy (Ústřední dílny Dopravního podniku – Špejchar) v intervalu 15 minut.

Spojení k jednotlivým areálům:

Depo Hostivař:
Linka metra A do stanice Depo Hostivař, tramvajová linka č. 5 a autobusové linky č. 163, 223, 263, 266, 364,366 do zastávky Depo Hostivař.

Autobusová garáž Hostivař:
Tramvajová linka č. 5 do zastávky Ústřední dílny Dopravního podniku.

Tramvajová vozovna Strašnice:
Linka metra A do stanice Strašnická, tramvajové linky č. 5, 7 a 26 do zastávky Vozovna Strašnice.

Krátké představení provozoven DPP

Depo metra Hostivař

Depo metra Hostivař bylo uvedeno do provozu až v roce 1985, přestože provoz na úseku tratě A byl zahájen již v roce 1978. Do té doby metro vyjíždělo na linku A z Kačerova (linka C). Základem depa Hostivař je halový komplex s kapacitou 200 vozidel. V depu je zřízena také zkušební trať o délce 2 kilometry. První vozy byly z depa vypraveny 17. října 1985. V době zahájení provozu depa však provoz metra končil ve stanici Želivského a stanicí Strašnická se pouze projíždělo. Strašnická byla v provozu od roku 1987, o tři roky později se zprovoznila stanice Skalka. V roce 2004 se rozhodlo, že se v depu Hostivař zřídí stejnojmenná stanice pro cestující. Ta je v provozu od 26. května 2006.

Tramvajová vozovna Strašnice

Služebně nejstarším technickým zázemím je dnes vozovna Strašnice, která zahájila svůj provoz 8. října 1908 a letos v říjnu oslaví 105 let své existence. Vozovna původně sloužila pro 90 vozů. V letech 1929 – 1933 byla radikálně přestavěna a rozšířena. Kapacita tak vzrostla o více než dvojnásobek, tedy na 200 vozů. Stavební úpravy na konci 50. let umožnily vjezd nových širších tramvají T2 a T3. V roce 1972 došlo k rozsáhlé rekonstrukci kolejiště a byla postavena nová vrátnice. V roce 2012 proběhla výstavba ohřevu výhybek, tato úprava zlepšila jejich funkčnost v zimním období. Vozovna má dnes k dispozici celkem 144 tramvají. Od září 2013 vypravuje v ranní špičce 120 vozů.

Garáž Hostivař, opravna autobusů a Ústřední dílny BUS

Se stavbou autobusové garáže Hostivař se započalo v dubnu 1976. Vinou zpoždění výstavby byl zahájen provoz nové opravny až 1. července 1983. Letos tedy tomu je 30 let od zahájení provozu. Další se spouštěly až v následujících letech – kupříkladu lakovna v roce 1987 a vývojová zkušebna až v roce 1989. Základem dílen jsou dva rozsáhlé objekty se společným dvorem. V západním křídle se nachází hala oprav a revizí s montážní halou. Východní objekt pak slouží jako hala celkových oprav karoserií. Ročně se v Hostivaři opraví kolem 950 vozidel (a to jak DPP vlastních, tak i externích zákazníků). Od 2. dubna 1994 se do hostivařského areálu přestěhovala zrušená garáž Libeň. Garáž Hostivař má nyní ve stavu 182 autobusů, a to jak kloubových, tak standardních. V ranních špičkách vypravuje kolem 140 autobusů.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 150 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2012 bylo ve vlastnictví společnosti 1 247 autobusů, 931 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 562 zaměstnanců, z toho 4 175 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…