Desítky starostů se zúčastnily Slováckého fóra senátora Ivo Valenty

01.02.2018 20:06

Již potřetí se na Slovácku, konkrétně v Kunovicích, uskutečnilo tzv. Slovácké fórum – setkání senátora Ivo Valenty se starosty místních měst a obcí. Akce se zúčastnily přibližně tři desítky starostů celého regionu.

Desítky starostů se zúčastnily Slováckého fóra senátora Ivo Valenty
Foto: Synot
Popisek: Senátor Ivo Valenta na Slováckém fóru v Kunovicích

„Jsem rád, že jsem měl možnost si vyměnit poznatky s mnoha starosty Slovácka v rámci našeho, již tradičního, pracovního setkání. Podobné akce jsou pro mne velmi důležité. Díky nim mám daleko lepší přehled o tom, co místní samosprávy tíží a jak je možné jejich situaci zlepšit,“ uvedl iniciátor akce, senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta.

Pozvání přijali také advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, JUDr. Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv a RNDr. Igor Němec, bývalý předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Měla jsem tu možnost se zúčastnit již minulého setkání, které se konalo přibližně před rokem a půl a přineslo velmi zásadní podněty ze strany starostů. Vzešla z něj myšlenka vzniku Akademie samospráv – vzdělávacího projektu, jehož patronem je pan senátor Valenta, a který stojí právě na straně samospráv a vzbudil velkou pozornost po celé republice. Akademie samospráv se stala velmi respektovaným projektem, kterým prošlo k dnešnímu dni již na 2000 osob. Vydala několik odborných příruček a snaží se posílit sebedůvěru zástupců samospráv při jednáních se státním aparátem, který samosprávy zavaluje čím dál větší byrokracií,“ uvedla advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která je odbornou garantkou projektu. Podle ní se všichni účastníci akademie jednoznačně shodují v tom, že je velmi důležité vytvoření nového zákona o obcích. Dnes totiž obce při aplikaci současného zákona v každodenní praxi těžce tápou a odpověď na řadu otázek se dozvídají až u soudů, což je špatně.

„Nový zákon proto bude čerpat právě ze zkušeností jednotlivých starostů celé České republiky a musí být srozumitelný především laikům, pro které je také určen – tedy komunálním politikům i občanům. Musí proto být konkrétní, přesný a důsledný,“ doplňuje senátor Valenta.

Zástupce jednotlivých obcí zajímal také „strašák“ v podobě GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, vydané Evropským parlamentem a Radou EU), který je dnes skloňovaný snad ve všech pádech. Nabyde účinnosti k 25. 5. 2018 a dopadne také na obce.

„Toto nařízení přináší řadu nových povinností, ale také sankcí a je jednotné pro celou Evropu. Proto je velmi důležité, aby se s jeho pravidly samosprávy včas seznámily,“ doplnil Igor Němec, bývalý předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů. Spolu s ním téma GDPR se starosty podrobně řešil předseda Sdružení místních samospráv ČR, Stanislav Polčák. Ten navíc informoval o novinkách v činnosti sdružení ve směru k ochraně především malých obcí.

Desítky starostů v rámci závěrečné diskuze navíc našly řadu odpovědí na otázky, které jsou pro další fungování jejich obcí velmi důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…