Dětská nemocnice ošetřuje stále více úrazů

07.09.2016 14:01

Počet úrazů dětí do 19 let je v České republice stále velmi vysoký. Nicméně díky preventivním opatřením a systémovému řešení analýzy dětských úrazů jejich celkový počet od roku 2007 setrvale klesá. Dětská nemocnice FN Brno však registruje narůstající trend. Léčba úrazů se totiž stále častěji přesouvá z jednotlivých zdravotních středisek do brněnské Dětské nemocnice.

Dětská nemocnice ošetřuje stále více úrazů
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Počet hospitalizovaných dětí kvůli úrazu také meziročně mírně klesá, jak ukazuje přiložený graf, pokles je to však minimální a pro pracoviště, jako je Fakultní nemocnice Brno, to znamená, že meziroční počet ošetřených úrazů trvale narůstá, neboť péče o dětské úrazy se pomalu přesouvá ze sektorových pracovišť na pracoviště specializovaná. Důvodem je zejména personální obsazení, kdy postupně chybí specialisté schopní se o dětské úrazy postarat, a také ekonomika, neboť léčba dětských úrazů vykazuje významný nepoměr ve smyslu náklady/výnosy/rizika. Klinika dětské chirurgie tak provedla v jarních a letních měsících v roce 2016 o cca 1000–1500 více ambulantních vyšetření, hospitalizovala a operovala o více než 200 pacientů více ve srovnání s loňským rokem. Celkem tedy bylo v Dětské nemocnici v letošních jarních a letních měsících (březen–srpen) 15 807 ambulantních vyšetření pro trauma a 1068 hospitalizovaných zraněných dětských pacientů.

Nebezpečné jsou trampolíny

Pokud bychom měli zhodnotit uplynulé léto, bylo ve srovnání s minulými léty náročnější, bylo ošetřeno více úrazů a provedeno více operací. Zejména pak bylo ošetřeno nepoměrně více ambulantních úrazů. Nevíme, zda-li jde pouze o projev centralizace, nebo jich skutečně opět přibývá a optimistické trendy z posledních let již nebudou příští rok pravda. Co je navíc velmi nepříjemným faktem, je počet zemřelých dětí, který je letos velmi vysoký. Z nepochopitelných důvodů je letos několik zemřelých dětí po pádech nebo skocích z velkých výšek. U nesmrtelných úrazů se stále výše probojovávají trampolíny a úrazy na nich rostou úměrně tomu, jak přibývá ve společnosti trampolín. Zábava na nich má svá pravidla a ta nejsou dodržována. Děti se nejčastěji poraní vzájemně, přitom vstup na trampolínu by měl být vždy umožněn jen jednomu dítěti nebo alespoň stejné váhové kategorie. Není výjimkou, kdy na trampolíně zraní své dítě vlastní rodič.

Obecně je třeba říci, že rodiče musí i v dnešní moderní době plné bezpečnostních opatření dávat na své děti pozor, zhodnotit rizika prostředí, ve kterém si budou hrát nebo sportovat, a nehledět stále do mobilních telefonů a tabletů.

Podle evidence činnosti ambulantních zdravotnických zařízení v oboru chirurgie bylo v České republice roce 2007 ošetřeno celkem 631 828 úrazů dětí ve věku 0–18 let, zatímco v roce 2015 již pouze 530 358 ve stejné věkové skupině. Trvale jsou nejčastější domácí a následně sportovní úrazy. Mezi život ohrožujícími a smrtelnými úrazy vedou úrazy v dopravě.  

Na následky úrazu zemřelo v České republice v roce 2010 podle statistiky ČSÚ 168 dětí ve věku 0–18 let, v roce 2014 to bylo 112 dětí a v roce 2015 109 dětí. Počet usmrcených dětí se tedy daří redukovat, ale markantní pokles se pomalu zastavuje a je třeba hledat další cesty k tomu, aby pokles pokračoval. Ve srovnání s ostatními zeměmi západní Evropy máme stále standardizovanou úmrtnost vysokou (Graf 2).

FN Brno je vedoucím pracovištěm pro sběr dat

Fakultní nemocnice Brno je již dlouhá léta vedoucím pracovištěm v ČR ve sběru dat o dětských úrazech, jejich analýze a vyhodnocování. Je zakladatelem a tvůrcem Národního registru úrazů a Národního registru dětských úrazů, který je cenným zdrojem dat pro organizaci prevence. Za podpory Norských fondů dále vytvořila jedinečný program na všech úrovních prevence dětských úrazů a od června jej již plně realizuje ve své spádové oblasti. Zájemci z řad školních kolektivů všech věkových kategorií se mohou hlásit přes webové stránky FN Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…