Díky ÚZSVM bude vybudován první probační dům v ČR

08.03.2020 18:14

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) aktivně spolupracuje se všemi státními institucemi. Pracovníci v Českých Budějovicích zpracovávají například dlouhodobé analýzy a konkrétní vytipování vhodných státních budov pro Ministerstvo spravedlnosti v rámci projektu: „Probační domy pro podmínečně propuštěné v České republice“.

Díky ÚZSVM bude vybudován první probační dům v ČR
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jihočeské město Písek se stane prvním místem, kde na jeho okraji, v areálu profesionálních hasičů vznikne první zařízení stálého probačního domu. Jeho vizí je pomoc s návratem podmínečně propuštěných osob do běžného života. Podobná zařízení let fungují řadu let v Kanadě, Velké Británii nebo v Norsku a jejich financování na našem území bude hrazeno z norských fondů.

Mezi vhodné státní budovy patří právě i patrová budova, kterou v minulosti využívali písečtí hasiči. Dům v majetku státu byl přenechán do užívání Probační a mediační službě za účelem vybudování prvního probačního domu. V roce 2022 objekt poskytne zázemí prvnímu klientovi, přičemž je počítáno s maximální kapacitou šestnácti podmínečně propuštěných osob. Jejich pobyt bude omezen délkou šesti měsíců od propuštění a bude každému z nich individuálně pomáhat k nelehkému návratu do majoritní společnosti. Prioritním cílem pracovníků bude zaměstnanost klienta a zajištění bezproblémového čtyřiadvacetihodinového provozu.

O náročné životní etapě propuštění z výkonu trestu hovořil i jeden z odsouzených na první veřejné debatě v Písku. Zmínil, že: „Rodina je základ. Pokud ji ale nemáte, vyjdete z vězení a nemáte kam jít. Ve vězení nejsou jen darebáci. Pořád jsme lidé a zasloužíme si druhou šanci“. Sám by se mohl stát prvním klientem, který službu stálého probačního domu využije.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…