Divadlo DISK: Nová kočka na divadelních kolejích

13.03.2022 18:23 | Tisková zpráva

Studenti katedry činoherního divadla pražské DAMU v čele s islandským režisérem Adolfem Unnarssonem přináší nový pohled na hru Josefa Topola Kočka na kolejích. Premiéru můžete vidět v divadle DISK 20. března 2022, jediná repríza se odehraje 9. dubna.

Divadlo DISK: Nová kočka na divadelních kolejích
Foto: divadlodisk.cz
Popisek: Divadlo Disk - logo

„Chtěl jsem pracovat s českým textem, s něčím známým, čemu bych já jako cizinec mohl přinést jinou perspektivu,” vysvětluje Islanďan Adolf Unnarsson. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Součástí jeho studia režie na DAMU byla česká divadelní historie, proto Topola zná a oblíbil si ho. „Nikdy nevíte jistě, co se bude dít, a to je krása Topolova psaní. Je asi méně zřejmou volbou než třeba Havel, ale považuji jeho díla za univerzálnější. Každá generace se v něm může snadno najít,” říká mladý režisér.

Na hru starou téměř šedesát let se dívá moderním pohledem, snaží se jí porozumět, zvážit, a vzít ji za svou. Zamýšlí se nad tím, jaká jsou hlavní dogmata textu v kontextu moderní doby, a jak se liší od těch historických. Zatímco respektuje autora i jeho odkaz, otřásá základy originálního ztvárnění.

„Hra není jen portrétem dysfunkčního vztahu, ale hrou o lásce a smrti, dalo by se říci až ódou lidské existence. Je Čekáním na Godota, kdyby Vladimir a Estragon byli milenci,” říká režisér. Nejde o velkou patetickou tragédii, ale o běžnou a tichou bolest, která trápí běžné lidi. Shrnuto třemi slovy: noc, osamělost a vášeň. „Také mě zaujalo zachycení páru v situaci, kdy není úniku a oni neví, kdy vlak přijede. Kolik párů se ocitlo v této situaci v posledních dvou letech? Uvěznění spolu, čekající, až se život znovu rozeběhne…”

Pracovat s českou hrou a týmem islandského režiséra baví. I přes to, že čeština není jeho mateřským jazykem, vnímá cizojazyčný text s láskou a úctou: „Potřebuji mluvit s mým týmem a naslouchat jim, nejen s herci a dramaturgem, ale i se scénografem a skladatelem. Všichni pracujeme s jazykem i když mu každý rozumíme jinak. Podle mě je divadlo mnohem víc dialogem umělců než jen o jazyku autora,” uzavírá Adolf.

Informace o režisérovi
Adolf Smári Unnarsson se narodil v roce 1993 v Reykjavíku, kde získal bakalářský titul na Iceland Academy of Arts. Od roku 2020 studuje magisterský obor režie katedry činoherního divadla na DAMU v Praze. V září 2021 uvedl v divadle DISK hru Zrada od Harolda Pintera a nyní připravuje premiéru Kočka na kolejích Josefa Topola.
Informace o inscenaci
Autor: Josef Topol
režie: Adolf Smári Unnarsson
Výprava: Hana Kessnerová
Hudba: Ramin Kuliev
Produkce: Vlada Yurko
Grafika: Alina Sokolova
Pedagogické vedení: Jakub Korčák
Hrají: Hana Šimková, František Beleš (studenti 2. ročníku katedry činoherního divadla)

premiéra: 20. 3. 2022 v 19:30
repríza: 9. 4. 2022 v 19:30

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 17:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením).
Základní vstupné stojí 160 Kč, zvýhodněné vstupné 100 Kč (pro studenty, seniory a ZTP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…