Dlouhý o podnikatelské misi do Ruska: Příležitostí pro byznys je veřejná doprava i vodohospodářství

15.11.2017 20:31

Podnikatelskou misi doprovázející ve dnech 21. až 24. listopadu prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho státní návštěvě Ruské federace povedou prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Tato mise, na níž spolupracují Hospodářská komora a Svaz průmyslu ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS, se stane co do počtu účastníků největší podnikatelskou misí v 25leté historii České republiky.

Dlouhý o podnikatelské misi do Ruska: Příležitostí pro byznys je veřejná doprava i vodohospodářství
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Vladimír Dlouhý: Ano, firmy během této podnikatelské mise podepíšou mnoho zajímavých kontraktů v řádech miliard korun. S podnikateli nejprve poletíme do Moskvy a poté přeletíme do čtvrtého největšího města Ruské federace Jekatěrinburgu. V obou městech proběhnou česko-ruská podnikatelská fóra za účasti Miloše Zemana, na která budou navazovat právě dvoustranná jednání ruských a českých firem. Navzdory sankcím Rusko skýtá pro české firmy velké příležitosti. Například vozový park veřejné dopravy je v naprosté většině ruských měst velmi zastaralý. Českým firmám se tak nabízí, aby dodávaly buď náhradní díly a modernizace, tak i třeba nová kolejová vozidla. A to i navzdory tomu, že v Rusku se silně projevuje tlak na lokalizaci výroby, respektive spolupráci s klíčovým ruským partnerem. K velmi perspektivním odvětvím ruského trhu patří také letecká doprava, obzvlášť pak segment malých a středních letadel sloužící pro regionální přepravu či pro firemní účely. V Rusku rovněž stoupá poptávka po čističkách odpadních vod a dalších vodohospodářských zařízeních. Zdroje vody jsou totiž často využívány nehospodárně a neekologicky. Mohu takto vyjmenovat desítky dalších.

S jakými problémy se ale budou muset čeští exportéři vyrovnat?

Vladimír Dlouhý: Rusko stále zůstává jedním z našich nejdůležitějších obchodních partnerů, což dokládá především neutuchající zájem českých firem o ruské teritorium. Za splnění určitých podmínek nejsou evidovány od českých firem negativní zkušenosti. Co se ale ruskému trhu vyčítá, je například omezení přístupu zahraničních subjektů do vybraných odvětví ruské ekonomiky (tzv. strategické obory), dlouhá čekací doba při vyřizování různých povolení, byrokratická zátěž, nutnost dlouhodobého působení na ruském trhu nebo stále se měnící legislativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…