Do sbírek Národního technického muzea přibyly unikátní spotřebiče z 30. a 60. let minulého století

05.10.2016 14:24

Nové přírůstky do sbírky domácích spotřebičů a elektrotechniky získalo Národní technické muzeum v Praze (NTM) během letošního Recyklačního víkendu, který už tradičně uspořádalo ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN.

Do sbírek Národního technického muzea přibyly unikátní spotřebiče z 30. a 60. let minulého století
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Ten letošní proběhl 16. – 18. září. Návštěvníci muzea přinesli rekordní množství spotřebičů, které v jejich domácnostech už dosloužily. Získali za ně slevy na vstupném. „Celkem přišla zhruba stovka lidí, kteří přinesli spotřebič. Často se ale neomezili na jeden, a tak se celkově vybralo na 200 spotřebičů,“ říká Táňa Modlová z ELEKTROWINu.

Než je ale lidé předali kolektivnímu systému k recyklaci, prošly spotřebiče rukama kurátorů sbírek.

Pradědeček vysavač, prababička žehlička

„Ulovili jsme i opravdu zajímavé kousky, mezi které patří například vysavač Praga, ČKD v dřevěné krabici s návodem z přelomu dvacátých a třicátých let, vysavače Elektrolux v původních kufřících z druhé poloviny třicátých let, nebo elektrická žehlička z poloviny třicátých let od tradičního výrobce drobného elektra, děčínské firmy Jeka založené už v roce 1911,“ chlubí se Lucie Střechová, kurátorka expozice Technika v domácnosti. Právě spotřebičů značky Jeka se podle ní zachovalo jen minimum.

Skutečným unikátem je podle Střechové obří vyhřívací spirála Elektro-Praga Hlinsko. Pochází z 60. let a sloužila k ohřevu vody do pračky, která sama integrovaný ohřev neměla.

„Už během prvního Recyklačního víkendu v roce 2014 jsme takto získali 18 spotřebičů, které jsme vybrali ze stovky přinesených,“ vzpomíná Lucie Střechová. Část mohou návštěvníci vidět v expozici, část je zatím umístěna v depozitáři.

Co čeká nové exponáty

Nové přírůstky do sbírek NTM nyní čeká standardní procedura. Po odborném vytřídění bude následovat několik nezbytných úkonů, jako důkladné vyčištění včetně konzervace pohonných ústrojí či odstranění koroze. V případě vysavačů se bude jednat i o vyprání prachových vaků.

„Velké procento předmětů v minulosti ale ani očistu nepotřebovalo, protože je jejich původní majitelé donesli pečlivě vyčištěné a často v původních obalech,“ připomíná Střechová.

Právě původní obaly, návody k použití nebo dokonce účtenky z obchodu zvyšují z pohledu kurátorů hodnotu spotřebičů. Dotvářejí totiž historický rámec a dávají jim příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec