Dopravní podnik hl. m. Prahy meziročně ušetřil na energiích 167 mil. Kč

02.04.2013 13:25

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v loňském roce ušetřil 167 milionů Kč na nákupu energií.

Dopravní podnik hl. m. Prahy meziročně ušetřil na energiích 167 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

 

Ačkoliv od roku 2008 rostly celkové náklady na energie přibližně o deset procent ročně, podařilo se DPP v roce 2012 významně ušetřit. Hlavním důvodem byl nákup silové elektřiny na energetické burze ve správnou chvíli, kdy ceny spadly na minimum. Náklady na elektřinu tvoří bezmála 80 % veškerých energetických výdajů DPP.
 
„Jediné, co dokážeme ovlivnit u ceny energií, je nákup silové části elektrické energie a plynu. U elektřiny se nám podařilo meziroční snížení nákladů o 181 milionů korun. To je skvělá zpráva pro Dopravní podnik i přes to, že u ostatních energií pak ceny meziročně mírně vzrostly. Celkově jsme totiž ušetřili přes 167 milionů korun,“ uvedl Milan Křístek, generální ředitel DPP.
 
K meziročnímu nárůstu nákladů došlo u tepla, plynu a stočného, přičemž náklady na vodné se snížily

o milion korun díky nižší spotřebě vody. U těchto energií však došlo k celkovému zdražení a DPP nakupuje tyto energie (vyjma plynu) za ceníkové ceny, nikoliv na burze.

Dopravní podnik tak v loňském roce za elektřinu zaplatil pod miliardu korun (996 mil. Kč), což se naposledy podařilo před třemi lety. Loňská cena za elektřinu je tak na podobné úrovni jako v roce 2009. Elektřina přitom tvoří bezmála 80 % veškerých nákladů na energie, dále je to teplo 14 %, stočné 4 %, vodné 2 % a plyn 1 %. V roce 2012 zaplatil DPP za energie celkem 1,27 miliardy Kč.

Největší spotřebu elektřiny má metro (roční odběr 225 GWh), dále trakce tramvaje (131 GWh) a oblast netrakce (garáže, vozovny) se pak na spotřebě podílí minimálně (14 GWh).

Celková částka za elektřinu se skládá ze dvou složek, první je „distribuční cena elektřiny“ – což je regulovaná cena, kterou stanovuje pro kalendářní rok Energetický regulační úřad a Dopravní podnik ji nemůže ovlivnit. Tato část ceny v posledních letech neustále výrazně roste především zásluhou podpory obnovitelných zdrojů energie. Druhou součástí je „silová elektřina“. Tu DPP nakupuje podle vývoje na velkoobchodním trhu a díky zrychlenému procesu uvnitř společnosti (rozhodování během několika hodin) lze dosáhnout úspor v řádu několika milionů Kč oproti nabídce s delší platností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…