Drážní úřad: Nehody na přejezdech způsobují řidiči hazardéři, železnice je nadále bezpečná

30.10.2018 21:31

Drážní úřad každým rokem zpracovává zprávu o stavu bezpečnosti na železničních dráhách. Nejinak tomu bylo i letos, kdy jsme do Evropské železniční agentury zaslali dokument se stavem za rok 2017. Výroční zpráva byla sestavena mimo jiné i na základě podkladů provozovatelů drah a dopravců. Seznámit se s ní lze na webových stránkách úřadu

Drážní úřad: Nehody na přejezdech způsobují řidiči hazardéři, železnice je nadále bezpečná
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Drážní úřad vydal v minulých dnech důležitý dokument týkající se stavu bezpečnosti na železnici během roku 2017. Z něho vyplývá, že úřad plnil své povinnosti ohledně preventivní kontrolní činnosti, která měla za úkol prověřit reálný stav zajištění bezpečného provozu jak provozovateli drah, tak jednotlivými dopravci.

Během loňského roku provozovalo svou činnost 8 provozovatelů drah a 103 dopravců. Evidováno bylo cekem 4 648 mimořádných událostí, přičemž z toho došlo ke 171 střetnutí na železničních přejezdech. Usmrceno bylo při nich 35 osob, přičemž dalších 58 bylo těžce raněno. Chování některých řidičů silničních vozidel je stále alarmující. Nešvar řidičů potvrzuje i ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář: „Dlouhodobé vrásky železnici dělají řidiči silničních vozidel, kteří nejsou schopni respektovat železniční přejezdová zařízení, a tedy ani zákon o provozu na pozemních komunikacích.“ Ministerstvo dopravy (MD) v současné době připravuje úpravu bodového systému a s ním související sankce za porušení. Řidičům, kteří vjedou na železniční přejezd v době, kdy tam vjet nesmí, se pravděpodobně zvýší pokuta. Takovou změnu podporujeme. Kromě toho MD ve spolupráci s podřízenými složkami hledají vhodné alternativy, jak srážkám na přejezdech předejít. V současné době ze statistik vyplývá, že jsou v 99 % případů srážek aut s vlaky vinni řidiči silničních vozidel.

Drážní úřad v roce 2017 uskutečnil celkem 886 státních dozorů, přičemž naprostá většina z nich se netýkala zásadních nedostatků majících bezprostřední vliv na provozování dráhy nebo drážní dopravy.

Úřad za rok 2017 splnil svůj plán v oblasti státních dozorů za účelem prověření správné funkce bezpečnosti a v roce 2018 bude nadále intenzivně pokračovat ve vykonání kontrolních činnosti u dalších provozovatelů dráhy a dopravců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…