Drážní úřad: Přerušená řízení zbytečně brzdí realizaci staveb

13.07.2021 13:45 | Tisková zpráva

Drážní úřad je nucen každoročně přerušit stovky stavebních řízení. Důvodem jsou především nekompletní podklady, které žadatelé předkládají. Každé přerušení ale znamená zdržení ve schvalovacím procesu a ve svém důsledku i zbytečné zdržení při vydání stavebního povolení.

Drážní úřad: Přerušená řízení zbytečně brzdí realizaci staveb
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Na Drážní úřad každoročně přicházejí stovky různých žádostí. Především u žádostí o stavební povolení však často chybí kompletní podklady. Žadatelé často podají pouze samotnou žádost, aby dostáli svým závazkům ve smlouvách s investory. Drážnímu úřadu pak nezbývá nic jiného, než řízení přerušit a vyzvat žadatele k předložení chybějících dokladů. Tím ve stavebním řízení dochází ke zbytečným prodlevám, za něž však nenese vinu úřad, ale žadatel.

„Takových nekompletních žádostí obdržíme každý rok několik set,“ říká Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu a dodává: „Často chybí například doklady o projednání stavby s dotčenými orgány nebo stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury.“

Vydání stavebních povolení se tak zbytečně protahuje a brzdí realizaci vlastních staveb. Drážní úřad opakovaně žadatele i investory na nekvalitně připravené podklady upozorňuje, ale situace se v dlouhodobém horizontu nelepší. Počet přerušených řízení se za rok 2020 vyšplhal k číslu 697, za prvních 5 měsíců letošního roku již bylo přerušeno 183 řízení. Z celkového počtu žádostí o vydání stavebního povolení je to více než polovina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…