ERÚ: Etický kodex - Spotřebitele chrání nejen zákon

06.08.2016 15:15

Platná legislativa upravuje ochranu spotřebitele. Kodex ERÚ stanovuje ochranu v rámci etických mantinelů, které legislativa nemůže postihnout. Podílejte se na tom, jak bude upravený kodex vypadat.

ERÚ: Etický kodex - Spotřebitele chrání nejen zákon
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

V loňském roce jste nám Vy, zákazníci a spotřebitelé, zaslali 7 107 podnětů, z kterých jsme čerpali podněty pro současnou úpravu Etického kodexu obchodníka. Ten byl poprvé vydán v roce 2012 a čeká ho novelizace. Kromě podnětů spotřebitelů jsme zohlednili legislativní změny.

Ve čtvrtek 4. srpna 2016 jsme zahájili připomínkové řízení upravené verze Etického kodexu. Upravený dokument k připomínkování naleznete na webu ERÚ – své připomínky nám totiž mohou zasílat nejen obchodníci a to do 2. září 2016, kdy připomínkové řízení končí.

Proč text kodexu upravujeme? Musíme najít rozumnou hranici, kdy kontroly dodržování kodexu nebudou nikoho nadměrně zatěžovat a přitom dají zákazníkům jistotu korektního jednání. Jestliže narazíme na porušení kodexu, zahájíme kroky k nápravě. Novinkou tedy budou transparentní pravidla pro komunikaci obchodníků a zákazníků a také kontrola dodržování pravidel kodexu ze strany signatářů.

Přijetí Etického kodexu je pro Vás, spotřebitele, zásadní. Pomůže Vám k lepší orientaci na trhu s energiemi a také při případné změně dodavatele (obchodníka). Obchodníci se na základě vlastní žádosti mohou k Etickému kodexu dobrovolně přihlásit a dát tak zákazníkům najevo, že jim leží na srdci etika ochrany spotřebitele, která v kodexu upřesňuje platnou legislativu pro energetický sektor.

Etický kodex obchodníka vydaný ERÚ Vás chrání již čtyři roky a bude Vás chránit i nadále. Věřím, že Vás bude po aktualizaci chránit ještě lépe!

Odkaz na připomínkové řízení naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.