ERÚ a Česká fotovoltaická asociace budou spolupracovat na snížení zátěže pro malé solární výrobce

08.06.2015 20:05

Na zřízení dílčí pracovní skupiny, která by měla hledat možnosti, jak snížit administrativní i finanční zátěž pro malé výrobce z obnovitelných zdrojů, se dohodli zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a České fotovoltaické asociace (ČFA). Informovala o tom předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ a Česká fotovoltaická asociace budou spolupracovat na snížení zátěže pro malé solární výrobce
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Po novele energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie došlo k situaci, kdy na jedné straně majitelé solárních elektráren do 10 kW nemusejí mít licenci, a tím se jim snižuje administrativní zátěž a zmenšují se překážky v instalaci těchto zařízení, ale na straně druhé musejí nově platit daň z elektřiny i za energii vyrobenou pro vlastní spotřebu, což rozhodně rozvoji obnovitelných zdrojů nepomáhá. O spolupráci jsme se bavili i v souvislosti s přípravou nové tarifní struktury od roku 2017,“ uvedla A. Vitásková.

Zástupci ČFA pokračování spolupráce přivítali. „Dlouhodobě se shodujeme v tom, že je potřeba najít takové modely podpory majitelů malých solárních výroben, které nebudou mít dopad do cen a které nebudou vázány na přímou finanční podporu. Doufáme, že spolupráce bude stejně úspěšná jako při prosazování možnosti vyrábět na střeše elektřinu ze slunce bez nutnosti mít licenci, a tímto krokem vytvoříme spravedlivější podmínky k naplňování dílčích cílů aktualizace Státní energetické koncepce,“ uvedl výkonný ředitel ČFA Petr Maule.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…