FNUSA: Výzkumnice získala grant, podporující ženy-vědkyně

04.02.2019 19:57

V prosinci obdržela MUDr. Ing. Mgr. Petra Šedová, Ph.D. z Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA-ICRC, vedeného profesorem Robertem Mikulíkem, Pamětní grant Martiny Roeselové pro rok 2018.

FNUSA: Výzkumnice získala grant, podporující ženy-vědkyně
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Jedná se o grant podporující ženy-vědkyně, které se snaží skloubit kvalitní péči o předškolní děti a kompetitivní vědeckou kariéru („reward motherhood and research“). Jedná se o roční grant 120 tisíc korun na pomoc s financováním například hlídání dětí. Za grantem stojí Ústav organické chemie a biochemie AV ČR. „Osobně mě tato myšlenka velmi oslovila, protože stejně jako vyhlašovatelé věřím, že v ženách, které pečují o děti, je obrovský potenciál, který však potřebuje podporu rodiny, okolí a společnosti jako celku,“ okomentovala zisk grantu vědkyně.

Nadační fond Martiny Roeselové má za cíl podporovat vědce a vědkyně působící v oblasti přírodních věd, kteří se snaží skloubit kompetitivní vědeckou činnost s kvalitní péčí o předškolní děti. Za tímto účelem poskytuje fond vybraným vědcům a vědkyním finanční příspěvek nazvaný Pamětní grant Martiny Roeselové, kterým připomíná památku předčasně zesnulé vědkyně, která během krátké, ale excelentní vědecké kariéry dokázala vychovat tři děti a aktivně se zasazovat za zlepšování podmínek pro mladé vědce-rodiče. Martina Roeselová, která byla nejen mezinárodně uznávanou vědkyní, ale i oblíbenou přednášející, školitelkou a kolegyní, zemřela v únoru 2015 na rakovinu ve věku nedožitých 50 let.

O udělení nadačního příspěvku mohou žádat výlučně fyzické osoby, a to Ph.D. studenti a studentky nebo postdoktorandky a postdoktorandi, kteří pečují o dítě předškolního věku a zároveň se aktivně věnují vědecké práci v oboru přírodních věd na univerzitě či neuniverzitním vědeckém pracovišti v České republice.

Martina Roeselová byla česká vědkyně, působící v oboru fyzikální chemie. V roce 1990 získala titul RNDr. na MFF UK v Praze v oboru biofyzika a chemická fyzika. Doktorské studium v oboru biofyzikální chemie, chemické a makromolekulární fyziky absolvovala na Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a Matematicko-fyzikální fakultě UK pod vedením prof. Pavla Jungwirtha. Svou dizertační práci obhájila v roce 2003. Poté absolvovala postdoktorální pobyt na University of California Irvine a o rok později nastoupila jako vědecká pracovnice do Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB), kde působila až do své smrti. Během své plodné vědecké kariéry vychovala s podporou svého muže Marka tři děti. Kromě toho podporovala začínající vědkyně a vědce a snažila se v akademickém prostředí vytvářet podmínky k tomu, aby bylo možné úspěšně kombinovat rodinný život a vědeckou práci (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…