Finanční a ekonomický institut: Koruna se podle Rusnoka může po konci intervencí i propadnout

23.01.2017 11:17

Jen zcela mimořádné okolnosti by mohly ještě odvrátit rozhodnutí České národní banky (ČNB) zrušit letos devizové intervence. Následný kursový vývoj ale nelze odhadnout. Může se stát i to, že koruna proti očekávání oslabí. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) to řekl guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

Finanční a ekonomický institut: Koruna se podle Rusnoka může po konci intervencí i propadnout
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Je potřeba si uvědomit, že koruna může v období následujícím po opuštění kurzového závazku i oslabovat, a to protože jí investoři nakoupí tolik, že tento objem bude vysoce převyšovat přirozenou poptávku po výměně eur do korun, kterou generuje česká ekonomika. To může znemožnit posílení koruny a naopak způsobit její výprodej, jakmile si investoři uvědomí, že jejich vizi snadného zisku není možné krátkodobě naplnit,“ řekl Rusnok v rozhovoru.

Guvernér rovněž poskytl svůj odhad letošního vývoje na bankovním trhu. Dále mj. uvedl, že ČNB je připravena reagovat na oba výrazné výkyvy koruny a nedovolí ani dramatické posílení koruny, ani její výrazné oslabení. „Pro případ, že kdyby se oslabení ukázalo jako přílišné, bude mít ČNB dostatečné devizové rezervy, aby i takový vývoj mohla korigovat,“ uvedl Rusnok.

Celý rozhovor s Jiřím Rusnokem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…