Finanční a ekonomický institut: Krátkozrakých raketově přibývá, lidé jsou málo venku a moc se dívají nablízko

25.10.2017 13:00

Ve světě žilo v roce 2000 přes 1,5 miliardy krátkozrakých lidí, přičemž podle expertních odhadů má jejich počet do roku 2050 narůst až na bezmála 5 miliard, tedy na polovinu lidstva. Pacientů, kteří vidí špatně na dálku, přibývá rovněž v Česku, krátkozraká je zatím zhruba pětina populace.

Finanční a ekonomický institut: Krátkozrakých raketově přibývá, lidé jsou málo venku a moc se dívají nablízko
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: oční vyšetření, ilustrační foto

„Hlavní příčinou tohoto zhoršování zraku jsou postupné změny životního stylu, k nimž patří stále sporadičtější trávení času venku, a tedy nedostatek času stráveného v přirozeném světle, ale také stále více činností vyžadujících zaostřování do blízka,“ řekla v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) doktorka Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Současné studie zatím ovšem ukazují, že krátkozrakost – odborně myopie - se netýká všech lidí stejně, a to právě kvůli jejich životnímu stylu. „Nárůst případů myopie je totiž přímo raketový u lidí vyrůstajících ve městech, zatímco na venkově je to jen u necelých pět procent obyvatel. V jednotlivých zemích se však myopie rozšiřuje různě, nejčastější je u mladších lidí ve východní Asii,“ uvedla Valešová.

Například v Číně byl podle ní již v roce 1930 výskyt krátkozrakosti odhadován na 70 procent a podle dnešních údajů jen v Šanghaji vzrostl počet mladých myopů s brýlemi nebo čočkami až na 90 procent. „Ke zrychlení vývoje krátkozrakosti dochází už v průběhu školní docházky, kdy je rostoucí oční koule dítěte mimořádně citlivá na vizuální podněty. Právě ty ovlivňují délku oka ve směru myopie. Povzbudivé ale je, že 80 procent zrakových vad je léčitelných,“ dodala primářka.

Celý rozhovor s Lucií Valešovou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…