Finanční správě se daří zvyšovat fiskální výnos z vymáhání nedoplatků

20.02.2020 16:04

Úspěšnost vymáhání daňových nedoplatků v rámci Finanční správy ČR ve srovnání s předchozími roky stále stoupá. Plynulý růst úspěšnosti vymáhání je patrný ze statistických údajů, které Finanční správa sleduje.

Finanční správě se daří zvyšovat fiskální výnos z vymáhání nedoplatků
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Finanční úřady v posledních letech evidují, i přes snižující se objem vymáhaných nedoplatků, narůstající procentuální koeficient úspěšnosti jejich vymožení. Postupný pokles objemu vymáhaných nedoplatků koresponduje také s pozitivním stavem české ekonomiky a souvisejícím růstem zaměstnanosti a mezd.

„Vymáhání daňových nedoplatků je nezbytnou činností orgánů Finanční správy, která přináší významný fiskální efekt. Finanční správa se v této oblasti neustále zlepšuje a jsem ráda, že jsou výsledky vidět,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. K vymáhání finanční úřad přistupuje až po uplatnění ostatních zákonných způsobů, kterými může přimět daňové dlužníky k splnění jejich daňové povinnosti. Nejvyšší hodnoty u vymáhaných i vymožených daňových nedoplatků jsou dlouhodobě evidovány na dani z přidané hodnoty.

Ve výsledném objemu daňových nedoplatků předaných k vymáhání i objemu daňových nedoplatků vymožených finančními úřady se v posledních letech kladně projevovala opatření pro zefektivnění vymáhací činnosti finančních úřadů přijatá v rámci Finanční správy. Mimo jiné byla rozšířena neformální komunikace s dlužníky za účelem plnění jejich povinností, dále byla rozvinuta a vymáhacím útvarům je poskytována pravidelná automatizovaná podpora v podobě aktualizovaného přehledu o provedených a možných dalších vymáhacích postupech vůči dlužníkům. Tato plynule zaváděná opatření umožňují vymáhacím útvarům zefektivnit práci s nedoplatky, což má pro stát pozitivní fiskální přínos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …