Flora Olomouc: Sbírkové skleníky se v úterý 25. května opět otevírají

25.05.2021 9:15

Po více než půl roce se lidé dostanou do Sbírkových skleníků v olomouckých Smetanových sadech. Jejich otevření vedení Výstaviště Flora díky aktuálnímu rozvolňování naplánovalo na úterý 25. května.

Flora Olomouc: Sbírkové skleníky se v úterý 25. května opět otevírají
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

Otevírací doba je pak od úterý do neděle, vždy od 9:30 do 18 hodin. Skleníky byly kvůli proticovidovým opatřením uzavřené od pátku 9. října 2020. A rozhodně nyní stojí za návštěvu.

Za pozornost například stojí ohromující květ okrasné brazilské rostliny zvané Aristolochia gigantea. Měří třicet centimetrů a je k vidění v Tropickém skleníku. Velkolepý květ má tvar srdce, vzhledově připomíná kus rozkládajícího se masa. Lákadlem k návštěvě znovuotevřených skleníků je záplava vůní a barev, mimo jiné i díky právě kvetoucím ibiškům.

Aktuálně jsou pak zahradníci z Výstaviště Flora pyšní na rostliny z rozmanité skupiny cykas. Jejich původ sahá až do pravěku a právě nyní na těchto živoucích fosiliích vyrašily nové listy, což je velice vzácné. Dochází k tomu jen jedenkrát do roka.

„O pozornost návštěvníků se hlásí také kvetoucí kaktusy. I navzdory nynějšímu chladnému jaru a často zamračené obloze se na nich objevují první květy. Jakmile se slunce rozzáří naplno, velice rychle jich podle našich zahradníků přibude,“ doplnila tisková mluvčí Výstaviště Flora Kristýna Buchtová.

Ve sklenících pak stále samozřejmě platí hygienická opatření a určitá omezení. „Můžeme využít maximálně 50 procent jejich kapacity, v platnosti je zákaz skupinových prohlídek, limit 1 osoba na 15 m2 a dvoumetrové rozestupy, nejde-li o členy jedné domácnosti,“ upřesnila Buchtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…