Global Games: České cyklistické fair play

16.10.2019 13:49

Na naše závodníky čekala na „bavlněné hoře“ Mount Cotton časovka dvojic a poté individuální závod na okruhu šedesát a půl kilometru, do kterého oba naši mladí cyklisté – dvaadvacetiletý Vladislav Gittler a ještě o pět let mladší Robert Pudda – zasáhli i jinak, než sami očekávali.

Global Games: České cyklistické fair play
Foto: David Soeldner
Popisek: Global Games 2019 - ilustrační foto

Global Games v Brisbane píší různé příběhy. Nejen vítězů a poražených. Ostatně, nikdy nejde pouze o výsledky. Byť i lidé s handicapem chtějí dosáhnout stejných nebo podobných věcí, jako zdraví. A v neobvyklých situacích se třeba zachovají bezprostředněji a lépe než oni. Nebo než obecně všichni ti „druzí“. Tak jako čeští cyklisté Vladislav Gittler a Robert Pudda, kteří jako první a dlouho jediní poskytli první pomoc soupeři, jehož sen o silničním závodě mužů s hromadným startem předčasně ukončil tvrdě a bolestivě místní klokan.

Před startem se řešily důsledky technických problémů z týmové časovky, ve které smolně přišli mladí Češi o reálné šance na bronzové medaile kvůli dvěma navazujícím defektům. Gittlerovi museli trenéři přenastavit kolo. Nakonec si jej vypůjčili v nouzi od vstřícných Francouzů. Když byla otázka techniky vyřešena, vyhnali trenéři cyklisty na zahřívací jízdy. Ošklivá nehoda potkala Izraelce Alona Doleva, který před Gittlerem s Puddou mířil z posledního a nejdelšího klesání do cíle. A pak se to stalo – klokan trefil Doleva, sjíždějícího zhruba sedmdesátikilometrovou rychlostí. „Tu nešťastnou srážku jsme měli přímo před očima. Bylo to ošklivé, Izraelec byl na tom špatně, museli jsme mu hned pomoct, jinak to nešlo. Naštěstí to přežili oba. On, i klokan,“ hodnotí stresující situaci Vladislav Gittler.

Samotný Gittler prožil krizi hned v prvním stoupání. Na členitém okruhu dostal křeč do nohou a než se vzpamatoval, propadl se na šestnácté místo z dvaceti startujících. To Puddovi se dařilo držet v čelní skupině, ale poté i on začal odpadávat. Naštěstí pro něj, brzo se zase potkal s Gittlerem, a ten, o kolo zpět, vědom si vlastních minimálních šancí, vytáhl mladšího kolegu zpět do čela pelotonu. V něm se český závodník udržel přesně do poloviny závodu. Poté i jeho přemohly urputné křeče a dojel si pro osmé místo. Gittler skončil desátý. Nejen českým silničním cyklistům, i těm ostatním, ujel o parník jen nezničitelný „robot“ na kole z Ekvádoru, Sarango Tufio, a suverénně zvítězil…

„Do kopců se to od začátku rozjelo až moc rychle, soupeři pořád nastupovali, já se jich i díky Vláďově nezištné pomoci snažil udržet, ale ve druhé polovině už to byl sólo závod. Přesto jsem i já spokojený a doufám, že v budoucnu to dotáhnu na medailovou placku,“ doufá Robert Pudda.

V cíli Puddu s Gittlerem pochválil trenér Gašpar, který ocenil, že závod i přes problémy nezabalili, bojovali až do konce a zároveň jako jediní ukázali okamžitý smysl pro fair play. A sice, když zastavili v zahřívacím kolečku, a pomohli zraněnému Izraelci, zatím co ostatní projížděli v plné rychlosti a bez zájmu dál. Dolev celý potlučený a otřesený do závodu samozřejmě nenastoupil.

Unikátních příběhů se na Global Games napsalo a jistě ještě napíše, víc. Úsměvný byl k vidění v bazénu, když v jedné z rozplaveb postavou nevelký Američan ignoroval, že po staru, obrátce a stovce metrů následuje cíl. Plaval si již zcela osamocen ještě další stovku a organizátorům se ho nedařilo zastavit a ukázat mu, že má po závodě a co nejkratší cestou má opustit bazén. Na blocích dokonce již čekali nažhaveni další plavci. Nepomohla ani šňůra, kterou hodili přes dráhu – podplaval ji. Ale nikdo se na něj nakonec nezlobil, všem se na tvářích rozzářily úsměvy plné pochopení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…