HK ČR: Podnikatelům vadí opatření, jimiž staré členské země EU chtějí ze svých silnic vytlačit české dopravce

22.05.2017 19:45

Za české dopravce, kteří v Evropě čelí administrativní šikaně, se postavila většina českých podnikatelů.

HK ČR: Podnikatelům vadí opatření, jimiž staré členské země EU chtějí ze svých silnic vytlačit české dopravce
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Na 71 procent z nich protekcionistická opatření Německa (MiLoG) či Francie (loi Macron) vůči českým dopravcům považují za nesprávná. Zároveň jsou přesvědčeni, že pokud by se v Evropě stala standardem, má ČR zasáhnout recipročními kroky. Vyplývá to z bleskové ankety, kterou zítra představí Hospodářská komora na předvolební diskusi k dopravě.

Podnikatelé nejsou spokojeni ani s hustotou české dálniční sítě. Ta vyhovuje jen 4 procentům z nich. Za zcela nevyhovující, velmi slabou nebo na hraně únosnosti označuje 93 procent podnikatelů také kvalitu tuzemské silniční sítě. Třetina respondentů je přesvědčena, že přípravu staveb dopravní infrastruktury by mohla urychlit novela stavebního zákona, kterou nedávno schválili poslanci.

Hospodářská komora se také dotazovala na spokojenost podnikatelů s kvalitou poskytovaných železničních služeb (dochvilnost, bezpečnost, servis na palubě, spolehlivost doručení atd.), dále na názor na liberalizaci (otevřenost trhu soukromým dopravcům) železniční dopravy a na problematiku vysokorychlostních tratí. Kvalitu poskytovaných železničních služeb vidí jako vyhovující celkem 45 % firem, naopak jako zcela nevyhovující ji označily jen 3 % respondentů. Mezi podnikateli tak spíše převládá spokojenost.

Na 73 % podnikatelů se domnívá, že vysokorychlostní tratě jsou u nás potřebné a měl by se věnovat čas i peníze na jejich přípravu a realizaci v dohledném horizontu. Podobně jednoznačná byla i odpověď respondentů na přínos napojení vysokorychlostních železničních tratí na pražské mezinárodní letiště Václava Havla. Celkem 81 % firem se vyjádřilo, že toto napojení je potřebné a přínosné.

Blesková anketa proběhla v květnu, zapojilo se do ní 320 firem a podnikatelů. Anketa se zabývá mimo jiné také otázkami rozšíření sítě letišť a perspektivou vodní dopravy.

Již páté předvolební diskuse politiků s podnikateli Politika & Podnikání | Volby 2017, tentokrát k dopravní tematice, se účastní mj. Jan Birke (ČSSD), Jaroslav Klaška (KDU-ČSL), Karel Šidlo (KSČM), Michal Kučera (TOP 09), Petr Bendl (ODS), Petr Moos (STAN). Do publika zasednou představitelé firem a sdružení v dopravě, například Leo Express, ČESMAD Bohemia, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Svaz cestujících ve veřejné dopravě atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…