HK ČR: Rada vlády pro transparentní zakázky je dalším krokem ke zneprůchodnění veřejných zakázek

18.01.2016 11:26

Dalším krokem k odstranění nešvarů spojených se zadáváním veřejných zakázek má být vytvoření zbrusu nové Rady vlády pro transparentní zakázky, která bude podle autorů návrhu posuzovat mj. zakázky v režimu tzv. jednacího řízení bez uveřejnění.

HK ČR: Rada vlády pro transparentní zakázky je dalším krokem ke zneprůchodnění veřejných zakázek
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Vždy, když se konstituuje nový poradní orgán, vzniká obava, zda není něco špatně nastaveno, ať v právním rámci oblasti, pro kterou se orgán zřizuje, anebo v efektivním využívání existujících standardních procedur a platforem,“ komentuje návrh ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Ladislav Minčič.

Dodává, že vytvoření rady, což se v minulých letech stalo již v několika dalších oblastech, obvykle výrazné změny nepřinese. Obvykle vede pouze k tomu, že se zodpovědnost jednoho konkrétního ministerstva přenese i na ostatní ministerstva, a individuální zodpovědnost se tak zcela rozmělní a zmizí v kolektivní nezodpovědnosti. Efektivnější cestou by podle Hospodářské komory ČR bylo například minimalizovat výjimky a udělat další kroky směřující k tomu, že by na vše stačil jen jeden dobrý zákon o zadávání veřejných zakázek a prováděcí předpisy.

MMR navíc ve svém návrhu požaduje vytvoření systemizovaných míst pro pět nových úředníků, kteří by vykonávali funkci sekretariátu. Vytvoření nových pracovních míst bude daňové poplatníky stát nemalé peníze. „Obávám se, že jsme svědky soutěže byrokratů o jejich vlastní větší význam. V duchu některých ekonomických teorií – síla úřadu či jeho představeného je tím větší, čím vyšší je počet úředníků, anebo v aktuálním jazyce tabulkových míst – nejlépe neobsazených, ale státním rozpočtem garantovaných,“ konstatuje L. Minčič.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…