HK ČR: V době akutního nedostatku lidí si ekonomika nemůže dovolit vyšší krátkodobou nemocnost

30.10.2018 15:51

Karenční doba v posledních letech dostatečně prokázala, že je funkčním systémem. Hospodářská komora je dlouhodobě zásadně proti jejímu zrušení, o kterém budou během zítřejší schůze ve třetím čtení hlasovat poslanci.

HK ČR: V době akutního nedostatku lidí si ekonomika nemůže dovolit vyšší krátkodobou nemocnost
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Komora odmítá zneužití zrušení karenční doby jako politického nástroje, který povede jak k nárůstu fiktivní nemocnosti, tak k navýšení mzdových nákladů českých zaměstnavatelů.

„Zneužívání systému nemocenského pojištění prokazují statistiky. Před znovuzavedením karenční doby byla v ČR nemocnost ve srovnání s ostatními vyspělými evropskými zeměmi nápadně vyšší. Hlavně u krátkodobých pracovních neschopností byla ale výrazně i nad průměrem středoevropských zemí s podobnou historií, jako je Maďarsko, Polsko nebo Slovensko, aniž by k tomu byl oprávněný důvod,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora je zároveň připravena v případě schválení zrušení karenční lhůty sněmovnou pokračovat v boji za její zachování i během projednávání v Senátu a dalším legislativním procesu. Podnikatelé, kteří jsou jedním z hlavních pilířů tuzemské ekonomiky, nemohou doplácet na populistická opatření koaliční vlády a odborů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…