HK ČR vyznamenala Řádem Vavřínu 14 osobností. Mezi nimi i mistra kamnářského řemesla Ryndu, rektora UK Zimu nebo Jaromíra Jágra

16.11.2018 13:15

Nejvyšších poct podnikatelské veřejnosti se letos dočkalo za účasti více než 400 podnikatelů, představitelů státní správy a osobností veřejného života celkem 14 osobností z řad podnikatelů, manažerů, lékařů, sportovců i vědeckého a uměleckého světa.

HK ČR vyznamenala Řádem Vavřínu 14 osobností. Mezi nimi i mistra kamnářského řemesla Ryndu, rektora UK Zimu nebo Jaromíra Jágra
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„I dnes 100 let po vzniku Československa má naše 10milionová země světu co nabídnout. A vděčíme za to i dnešním oceněným. Ať již se proslavili v oblasti byznysu, sportu, vědy, nebo umění, jedno mají společné. Hovoří za ně jejich činy a úspěchy i to, že jejich jména znají daleko hranicemi České republiky. Reprezentují dobré renomé naší země a pomáhají tak i tuzemskému byznysu,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý při udělování Řádu Vavřínu během dnes konaného galavečera v pražském Paláci Žofín.

Šéf Komory rovněž připomněl odkaz obuvníka Tomáše Bati, který se během oslav vzniku Československa stal v hlasování členů Hospodářské komory Podnikatelem století.

Podnikatelé udělováním Řádu Vavřínu každoročně vyjadřují uznání nejen podnikatelům a manažerům, ale také osobnostem, které hrdě reprezentují a významně podporují zemi, či osobnostem, jež vytváří nadčasové hodnoty.

Laureátem Řádu Vavřínu se letos stal třeba kamnář a prezident Cechu kamnářů Pavel Rynda. Ten dodnes udržuje kamnářské řemeslo, mezi jeho nejvýznamnější realizace patří rekonstrukce renesančních kamen na Pražském hradě, na zámku Lány nebo ve Valdštejnském paláci.

Za celoživotní dílo v oblasti kultury podnikatelská veřejnost vyznamenala herce Jaromíra Hanzlíka, který letos získal také Kříšťálový globus za umělecký přínos české kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Za výjimečné úspěchy v oblasti sportu se laureátem stal Jaromír Jágr, rektor Tomáš Zima byl vyznamenán za celoživotní přínos v oblasti vědy a vzdělávání. Za celoživotní dílo v oblasti medicíny obdržel vyznamenání špičkový lékař a světově uznávaný neurochirurg Vladimír Beneš.

In memoriam obdržel ocenění podnikatelů „přerovský Baťa“, vizionář a majitel Meopty Paul Rausnitz, kterému se podařilo přeorientovat produkci pro potřeby armády na výrobu dalekohledů nebo čoček do spotřební elektroniky a z firmy vybudoval prosperujícího výrobce optickomechanických přístrojů známého po celém světě. Ocenění převzal z rukou prezidenta Hospodářské komory generální ředitel Meopty Vítězslav Moťka.

Plaketu Řádu Vavřínu laureáti letos obdrželi z rukou předsedy vlády Andreje Babiše, ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery, senátora Pavla Karpíška, ředitele Národního divadala Jana Buriana, představitelů Hospodářské komory, COT Media a dalších osobností podnikatelského a veřejného života a odborníků ve svých profesích.

Letos se akce koná pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Parlamentu ČR, předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka, předsedy vlády Andreje Babiše, ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, magistrátu hl. m. Prahy a Městské části Praha 1.

Generálním partnerem letošního ročníku je Carduus Asset Management, hlavními partnery Česká pojišťovna, Bank Gutmann, Letiště Pardubice, Ještědská stavební, Nobless Czech a Párty nábytek. Hlavním mediálním partnerem Řádu Vavřínu Hospodářské komory ČR 2018 se stala Česká televize.

Podnikatelé Řádem Vavřínu vyjadřují nejvyšší poctu osobnostem za jejich profesní úspěchy i celoživotní dílo od roku 2012. Plaketa Řádu Vavřínu má podobu vavřínového listu jako symbolu úspěchu a vítězství. U zrodu tohoto vyznamenání stál bývalý prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel, který se inspiroval v sousedním Polsku.

Mezi laureáty tohoto ocenění patří už například Zdeněk Pelc, Jiří Rückl, Dalibor Dědek, Jaroslav Hanák, Šimon Pánek, Dana Němcová, Cyril Höschl, Bohdan Pomahač, Věra Čáslavská, Dana Drábová, Jiří Bartoška, Karel Gott. Zpěvačka Lucie Bílá je držitelkou Řádu Vavřínu od roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…