HK: Podnikatelská mise Hospodářské komory míří do Kazachstánu s ministrem zahraničí

18.11.2016 15:30

Další české firmy by mohly uspět na kazašském trhu. Na dvoustranná jednání s kazašskými firmami totiž míří 30členná podnikatelská delegace, která doprovodí ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka při jeho oficiální pracovní cestě do Republiky Kazachstán.

HK: Podnikatelská mise Hospodářské komory míří do Kazachstánu s ministrem zahraničí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„V podnikatelské delegaci máme zastoupeno spektrum českých firem, a to z oblastí energetiky, dopravní infrastruktury, strojírenství a samozřejmě stavebnictví,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který podnikatelskou misi do Kazachstánu vede. V 17milionové zemi totiž probíhají velké infrastrukturní projekty – mezinárodní dopravní koridory, na kterých by se mohly podílet i české firmy. Země navíc disponuje obrovskými zásobami nerostných surovin, jako je například uran a ropa, a vůči zahraničním investorům vede i vstřícnou politiku.

Podnikatelé odletí na dvoudenní misi v neděli 20. listopadu v poledne, druhý den ráno proběhne v hlavním městě Kazachstánu Astaně za účasti ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka podnikatelské fórum a následné dvoustranné rozhovory mezi českými a kazašskými firmami a individuální jednání. Následující den se uskuteční obchodní jednání také ve městě Almaty, nacházejícím se na JV země poblíž hranice s Kyrgyzstánem. Ke kulatému stolu, který uvede ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, usednou čeští a kazašští podnikatelé v sektoru cestovního ruchu.

Doprovodnou podnikatelskou misi organizuje Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS. V podnikatelské delegaci jsou zastoupené i firmy působí v oblasti lázeňství a výroby zdravotnických a medicinských přípravků.

Kazachstán je největším světovým vývozcem uranu, ročně také těží 80 milionů tun ropy, jejímž je mimo jiné třetím největším dodavatelem do ČR. Právě díky příjmům z těžby se po přelomu tisíciletí Kazachstán rychle proměnil ze zaostalé rozvojové země v ekonomického černého koně Střední Asie. Na konci října byla zahájena těžba ropy a plynu také z obrovského ropného pole Kašagan, největšího pole objeveného od roku 1968. Jeho celkové zásoby se odhadují na 35 miliard barelů ropy.

Kazachstán přijal v únoru loňského roku novou hospodářskou politiku země „Nurly žol“. Ta je zaměřena na vytváření efektivní dopravně-logistické infrastruktury v jednotlivých směrech od hlavního města Astany, dále na energetické projekty, výstavbu bytového fondu apod.

V rámci programu se budou realizovat další doplňující opatření včetně podpory domácího strojírenství a exportujících společností, rozvoje infrastruktury pro SMEs, opatření k ochraně vnitřního trhu apod. V zemi také pokračuje intenzivní příprava na organizaci EXPO 2017 v Astaně. Účast na EXPO 2017 vytvoří celou řadu příležitostí pro podnikatelskou sféru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…