HZS ČR: Čeští hasičtí sportovci hvězdami v japonské Fuji TV

03.01.2018 12:41

Výběr těch nejlepších sportovců v rámci reprezentace HZS ČR v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive - Nejtvrdší Hasič Přežije) se zúčastnil, na základě pozvání japonské televize Fuji TV, natáčení televizního sportovního klání.

HZS ČR: Čeští hasičtí sportovci hvězdami v japonské Fuji TV
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Toto klání bylo zároveň součástí rozsáhlejšího soutěžního projektu pro novoroční televizní program, ve kterém mezi sebou v několika různých oblastech soutěžili ti nejlepší z celého světa proti zástupcům Japonska. 

Náš výběr se, ve speciálně sestavených disciplínách blízkých výkonu služby českých i japonských hasičů, utkal s výběrem opravdu toho nejlepšího, co japonský hasičský sbor dokázal sestavit.

Spolupráce na projektu byla odstartována zhruba 2 měsíce před koncem roku 2017, tedy na její realizaci nebylo mnoho času. Jak se následně ukázalo, právě český reprezentační tým HZS ČR v disciplínách TFA byl vybrán z důvodu nepřehlédnutelných úspěchů na světových hrách policistů a hasičů, kde pravidelně čeští zástupci obsazují přední příčky.

Česká delegace odletěla z Prahy do Tokia 13. prosince 2017. Protože zástupci japonské televize měli především zájem vytvořit nejen náročnou soutěž, ale také divácky atraktivní show, byl celý program sestavován doslova „online“ v rámci dvouměsíční komunikace s českou stranou. Díky velmi operativní a bezproblémové komunikaci se podařilo vytvořit 3 soutěže, které kombinovaly činnosti zvýhodňující lehčí obratnější hasiče s činnostmi vhodnými spíše pro hasiče těžší a silově zaměřené.

A jak celá soutěž vypadala?

1. disciplína – překážková dráha s lanovým traverzem a výstupem po laně

Tato disciplína vychází z japonské národní disciplíny zaměřené na pohyblivost, obratnost a rychlost japonských hasičů. Vyžaduje velkou koordinaci a koncentraci jak u každého jednotlivce, tak v rámci týmu. V této národní specialitě jsme měli za cíl uspět, zejména co do překonání všech nástrah a dokončení všech úseků v „důstojném“ čase. Úkolu se statečně zhostili Stanislav Kalvoda, Vít Malenovský, Roman Viej a Petr Moleš. Nakonec se nám podařilo splnit předsevzetí o dobrém výkonu, přesto dle očekávání japonský tým zvítězil, i když nijak drtivě.

2. disciplína – tahání těžkého hasičského vyprošťovacího vozidla na 50 m

U druhé disciplíny se oba týmy setkaly s novou výzvou. Ani jeden z výběrů takovou činnost běžně netrénuje. Nicméně bylo všem zřejmé, že zde vítězí fyzická síla nad obratností. Proto jsme do této části vstupovali s nadějí na srovnání skóre, což se také podařilo. Disciplínu za český tým víztězně absolvovali Zdeněk Koutník, Miroslav Šín, Petr Moleš a Stanislav Kalvoda. Přesto ale japonský výběr, i přes nepoměrně nižší celkovou tělesnou hmotnost družstva, předvedl velmi dobrý výkon a sklidil obdiv všech přítomných. Pod dvou disciplínách byl tedy stav nerozhodný, 1 : 1.

3. disciplína – 4 úseky silově vytrvalostního charakteru

Do třetí disciplíny vstupoval český výběr s dobrým pocitem, jednak nás těšil zatím vyrovnaný stav a jednak bylo jasné, že tato poslední a rozhodující disciplína připomíná charakterem úseků závody, ve kterých máme velkou praxi a světově nejlepší výsledky. Nic však nebylo rozhodnuto předem.

  • První úsek štafety - výstup po žebříku na čas, nahrával spíše japonskému týmu, nakonec ale český borec Vít Malenovský předvedl skvělý výkon a úsek dokončil ve shodném čase s japonským soupeřem.

  • Druhý úsek štafety - průchod lepenou dřevěnou deskou pomocí palice, a to 3x za sebou, byl jasnou doménou českého závodníka Miroslava Šína, který maximálně využil fyzickou převahu a získal pro národní výběr cenný náskok za užaslého přihlížení poroty.

  • Třetí úsek štafety - nyní již s pohodlným časovým náskokem, představoval transport živého figuranta nízkým tunelem. Tohoto úkolu se zdárně ujal Roman Viej, který nezaváhal a udržel bezpečný náskok.

  • Ve čtvrtém úseku již nezbývalo, než získanou výhodu udržet a dopravit figuranta po předepsané dráze do cíle, a to jakýmkoli způsobem vhodným pro transport osoby v otevřeném terénu. Zde si náš závodník Petr Moleš mohl vychutnat triumf na takto exotické půdě, navíc pod optikou mnoha televizních kamer.

Naši předvedli skvělý výkon a celá soutěž byla napínavá až do konce. Nakonec Češi porazili Japonsko 2 : 1.

Sportovci si přivezli z Japonska nejen cenné vítězství, ale také mnoho netradičních sportovních zážitků a kulturních obohacení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…