Hasičský záchranný sbor: Březen byl pro hasiče velmi náročný

06.04.2020 8:24

Vykládky, rozvoz a distribuce materiálu, dekontaminace, repatriace našich spoluobčanů ze zahraničí, stavba stanů, měření teploty a mnoho dalších činností spojených s koronavirem zaměstnalo hasiče v průběhu posledního měsíce.

Hasičský záchranný sbor: Březen byl pro hasiče velmi náročný
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Krom všech těchto povinností ale musí zabezpečovat veškerou běžnou výjezdovou činnost, jezdit k požárům, dopravním nehodám, technickým pomocem, únikům látek a podobně. Jaký tedy byl pro hasiče letošní březen?

Kromě událostí spojených s COVID-19 vyjeli hasiči v březnu k 8 508 událostem.

V tabulce jsou počty výjezdů v březnu 2020 bez COVID-19 a v březnu 2019 bez vichřice, aby se čísla dala relevantně porovnat.

V porovnání s loňským březnem je to o něco méně, ale vzhledem k tomu, že se život v naší zemi z větší části zastavil, to zase o tolik méně není. Například počet požárů je vyšší než dlouhodobý denní průměr. Přibyly požáry v domácnostech i v přírodním prostředí.

Nicméně i loňský březen byl pro hasiče velmi náročný, protože se přes Českou republiku přehnal 10. a 11. března silný vítr. Ten navýšil výjezdy hasičů o 6 207 událostí. Z toho jasně vyplývá, že hasiči musí být připraveni zvládat nárazově velké navýšení výjezdů.

Náročnost situace spojené s COVID - 19 je především v tom, že trvá nepřetržitě již téměř měsíc. Příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR, HZS krajů a ostatních součástí HZS, kteří jsou přímo vyčleněni na činnosti spojené s řešením této situace, se sice střídají ve směnách, ale odpočinku je opravdu minimálně. V této náročné situaci nám všem výrazně pomáhá vyhlášený nouzový stav, díky kterému můžeme mnohem rychleji a operativněji doplňovat potřebné vybavení a materiál, a současně dokážeme efektivněji pomáhat všude, kde je to potřeba, bez zdlouhavé byrokracie.

„Povzbuzením je pro nás určitě ocenění ze strany občanů, kteří se snaží pomáhat všemi možnými způsoby, například nabídkou potravin. Pro nás je ale nejdůležitější vědomí, že v tom nejsme sami, děkujeme vám za to.“ Vzkazují sami hasiči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…