Hasičský záchranný sbor České republiky zítra vypraví humanitární pomoc do Moldavska

09.02.2021 20:08

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

Hasičský záchranný sbor České republiky zítra vypraví humanitární pomoc do Moldavska
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR pro administraci žádostí Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Prostřednictvím HZS ČR Česká republika také o humanitární pomoc sama žádá.

Cestou Mechanismu civilní ochrany Unie přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území Moldavska. Dne 8. února 2021 schválila Vláda ČR poskytnutí pomoci, a HZS ČR začal okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí. V úterý 9. 2. 2021 v odpoledních hodinách proběhne nakládka zásilky ve skladech v Opočínku a v Sedlčanech, a následný přesun do brněnského Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, odkud budou příslušníci a technika Záchranného útvaru HZS ČR ve středu v ranních hodinách vyrážet. Cesta je naplánována se zastávkami na přespání v maďarském Szegedu, a rumunském Barladu. Do místa určení, moldavského Kišiněvu, dorazí pomoc v pátek.

Humanitární pomoc v celkové hodnotě přesahující 35 milionů Kč, z prostředků Ministerstva vnitra a SSHR, obsahuje 100.000 ochranných rukavic, 300.000 roušek, a 5.000 ochranných obleků a ze skladů SSHR bude zásilka doplněna o 55 přístrojů pro neinvazivní plicní ventilaci. Přeprava je zajištěna dvěma nákladními automobily ZÚ HZS ČR.

Letos se jedná již o druhou zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. První byla realizována na počátku nového roku a směřovala do Severní Makedonie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…