Hasičský záchranný sbor České republiky zítra vypraví humanitární pomoc do Moldavska

09.02.2021 20:08

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

Hasičský záchranný sbor České republiky zítra vypraví humanitární pomoc do Moldavska
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR pro administraci žádostí Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Prostřednictvím HZS ČR Česká republika také o humanitární pomoc sama žádá.

Cestou Mechanismu civilní ochrany Unie přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území Moldavska. Dne 8. února 2021 schválila Vláda ČR poskytnutí pomoci, a HZS ČR začal okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí. V úterý 9. 2. 2021 v odpoledních hodinách proběhne nakládka zásilky ve skladech v Opočínku a v Sedlčanech, a následný přesun do brněnského Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, odkud budou příslušníci a technika Záchranného útvaru HZS ČR ve středu v ranních hodinách vyrážet. Cesta je naplánována se zastávkami na přespání v maďarském Szegedu, a rumunském Barladu. Do místa určení, moldavského Kišiněvu, dorazí pomoc v pátek.

Humanitární pomoc v celkové hodnotě přesahující 35 milionů Kč, z prostředků Ministerstva vnitra a SSHR, obsahuje 100.000 ochranných rukavic, 300.000 roušek, a 5.000 ochranných obleků a ze skladů SSHR bude zásilka doplněna o 55 přístrojů pro neinvazivní plicní ventilaci. Přeprava je zajištěna dvěma nákladními automobily ZÚ HZS ČR.

Letos se jedná již o druhou zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. První byla realizována na počátku nového roku a směřovala do Severní Makedonie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…