Hodnotu každého stromu posuzují státní lesníci na čtyřech zkušebních plochách

02.12.2017 18:06

Posoudit stromy v hospodářském lese z pohledu ekonomického i ekologického učí své kolegy čeští lesníci z podniku Lesy ČR. Zatím na čtyřech hektarových plochách. Postupně se tato metoda zvaná Marteloscop začíná uplatňovat také v běžných hospodářských státních lesích. Postup oceňují i tuzemští ekologové.

Hodnotu každého stromu posuzují státní lesníci na čtyřech zkušebních plochách
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Před rokem vybrali lesníci z podniku Lesy ČR čtyři hektarové plochy s nejdůležitějšími hospodářskými dřevinami – smrkem, borovicí, bukem a dubem. V Železné Rudě si tento týden metodu prakticky vyzkoušeli zástupci šumavských lesních správ i slovenských státních lesů.

Příští rok budou v Železné Rudě pokračovat, ale také na Lesní správě Křivoklát, kde je buková plocha, a také na Lesní správě Plasy s dubovou a borovou plochou. „Je důležité, aby při vyznačování stromů určených k těžbě touto metodou běžně postupoval každý lesník. Musí tedy zvážit, zda se vyplatí konkrétní strom vytěžit, pokud má větší biologickou hodnotu než výnos z prodeje dříví,“ zdůraznil výrobně technický ředitel podniku Lesy ČR Václav Lidický. Metoda pochází z Francie. V deseti zemích Evropy je nyní v hospodářských lesích 29 demonstračních ploch. Lídrem projektu je Německo. „Marteloscop uplatňujeme u stromů s nízkou ekonomickou hodnotou. Na hektaru lesa tak zůstává asi deset ekologicky cenných stromů,“ řekl v Železné Rudě ředitel německého lesního závodu v Ebrachu Ulrich Mergner.

Podle evropských zkušeností je možné ekonomické i ekologické hledisko sloučit. Jak však dodává český lesnický ekolog, profesor Josef Fanta z Botanického ústavu Akademie věd ĆR, žádná metoda není jedinou správnou ani dogmatem. „Klimatická změna nás nutí přemýšlet o novém přístupu i pohledu na lesnické hospodaření. Inspirace severským lesnictvím je minulostí, nyní se ohlížejme po Švýcarsku, Slovinsku nebo německém Bádensko-Württenbersku. Marteloscop praktikovaný Lesy ČR musím ocenit, je signálem pochopení přírodních změn,“ uvedl.

Česká republika se tímto projektem aktivně zapojila do evropského Integrate+, který koordinuje Evropský lesnický institut se sídlem ve finském Joensuu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…