Hornické muzeum Příbram přivítalo miliontého a stotisícího návštěvníka

23.11.2014 19:03

Hornické muzeum Příbram přivítalo v pátek 21. listopadu 2014 miliontého a stotisícího návštěvníka. Stal se jím žák Základní a mateřské školy Chotoviny z Táborska Josef Branštýl.

Hornické muzeum Příbram přivítalo miliontého a stotisícího návštěvníka
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

 Mezi gratulanty byl i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který jubilejnímu hostovi předal na památku čestnou vstupenku a dárky od kraje.

„Příbramské hornické muzeum každoročně patří k nejnavštěvovanějším objektům ve středních Čechách. Svědčí to o zájmu turistů o hornickou historii regionu a o dobré práci pracovníků muzea. Přeji Hornickému muzeu Příbram v příštích letech další spokojené návštěvníky,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

Za Hornické muzeum Příbram jubilejnímu návštěvníkovi gratuloval ředitel Josef Velfl. „Od roku 2003, kdy se muzeum stalo příspěvkovou organizací zřizovanou Středočeským krajem a vrátilo se ke svému historickému názvu – Hornické muzeum Příbram, prošlo jeho expozicemi přes jeden milion turistů. Návštěvnost ve srovnání s obdobím před jedenácti lety se více než zdvojnásobila. Zatímco roku 2003 si našlo do muzea cestu okolo 40 000 lidí, v roce 2007 již přes 100 000,“ uvedl ředitel muzea Josef Velfl.

Hornické muzeum Příbram patří mezi nejnavštěvovanější v České republice a v rámci kraje dominuje v žebříčku návštěvnosti spolu s muzeem v Kutné Hoře. Každoročně si ho prohlédne přes 100 000 platících zájemců o montánní historii Příbramska spjatou s tradicí těžby stříbra, olova a dalších kovů.

Návštěvníky nejvíce láká tajuplné podzemí stříbrorudných dolů, jízdy důlními vláčky, důmyslné parní těžní stroje a monumentální vodní kolo z 19. století, nádherné kolekce minerálů či havířský folklor zastoupený například původní hornickou chalupou se základy ze 17. století i spousta dalších zajímavostí.

Letos se podařilo obohatit mineralogicko-geologickou expozici vzorkem příbramského stříbra, které je podle názoru odborníků největším ve sbírkách muzeí Evropy. Tento unikát vykoupilo muzeum na jaře díky příspěvku Středočeského kraje na burze v Mnichově.

Významné postavení muzea ocenila také vláda, která v letošním roce prohlásila soubor hornických památek v Příbrami -  Březových Horách národní kulturní památkou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…