Hospodářská komora: I přes zpřísňující se celoevropskou protiemisní politiku se stav ovzduší zhoršuje

20.06.2019 19:58

Nemalé investice, které evropské firmy a státy vynakládají na svojí ekologizaci, zatím nemají výrazný efekt a je otázkou, zda nepřehodnotit přístup ke snižování množství skleníkových plynů v ovzduší.

Hospodářská komora: I přes zpřísňující se celoevropskou protiemisní politiku se stav ovzduší zhoršuje
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Při zahájení diskuzního fóra Hospodářské komory v Senátu to řekl prezident Komory Vladimír Dlouhý. Akce s názvem "Klimatické změny a cesty vedoucí k jejich nápravě“ se kromě zástupců Komory zúčastnili také představitelé politické scény včetně předsedy Senátu Jaroslava Kubery a reprezentanti akademické sféry.

Zejména z řad akademiků zazněly během diskuze názory, že plnění některých cest snižování emisí v globálním měřítku nepovede k eliminaci, a bude tedy třeba hledat cesty nové. „I Komora jako zástupce podnikatelů má oprávněné obavy, že stejně jako v předcházejícím období, tak i v budoucnosti sebevyššími investicemi ničeho v globálním měřítku nedosáhneme a situaci dále jen zhoršíme. Hrozí, že se částky na úrovni stovek miliard korun vynaložené v následujících letech stanou neúčinnou investicí,“ upozornil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V závěru diskuzního fóra došlo k podpisu memoranda, které stanovilo cíle a priority energetické politiky v dalších letech. Dokument, který bude sloužit jako důležitý podklad pro jednání s politickou reprezentací, mimo jiné vyzdvihuje nezastupitelnou roli obnovitelných i jaderných zdrojů v energetickém mixu.

Věnuje se také dopravě, jako významnému znečišťovateli ovzduší, a upozorňuje na rizika překotného přechodu na elektronické pohony. „Musíme myslet na to, že elektrifikace automobilové dopravy klade další velké nároky na energetickou síť i zdroje elektřiny. V neposlední řadě výroba „čistých“ zdrojů zanechává rovněž nezanedbatelnou uhlíkovou stopu. To si často bojovníci za čistou dopravu neuvědomují,“ dodává předseda Energetické sekce Hospodářské komory Václav Hrabák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…