Hospodářská komora: Minimální mzda se stala plně podřízenou administrativnímu rozhodování

28.11.2019 17:11

Pokud vláda skutečně zvýší minimální mzdu, tedy odměnu za nekvalifikovanou práci o dalších 1.250 korun měsíčně z dnešních 13.350 Kč na 14.600 Kč, reálně zaměstnavatelům nezbude nic jiného, než další, tentokrát 9,4% zvýšení mezd vstřebat prostřednictvím zvýšení cen pro zákazníky a omezení investic do efektivnější výroby.

Hospodářská komora: Minimální mzda se stala plně podřízenou administrativnímu rozhodování
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Když ale rostou ceny, inflace ukrajuje z mezd všem zaměstnancům. A když firmy omezují kvůli mzdám investice, což dokládají všechna data Hospodářské komory i ČSÚ, nemůže růst produktivita (připomínáme, že ačkoliv mzdy rostly v poslední době tempem kolem 7 %, produktivita práce přepočtená na hlavu vzrostla v loňském roce jen o 1,6 %). Když neroste produktivita práce, nemohou firmy úspěšně soutěžit se zahraniční konkurencí – zaostávají s tím, že v konečném důsledku bude řada z nich nucena propouštět.

Hospodářská komora připomíná, že západní země nedoženeme vyšší minimální mzdou, ale vyšší produktivitou. Vláda by proto naopak měla podpořit zvyšování produktivity, stimulovat investice do výzkumu, vývoje a inovací, nikoliv zaměstnavatele připravovat o možnost produktivitu práce zvýšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …